Kultura     | 20.11.2021. 13:03 |

Grbo: 'Ženska' uprava razumljiva refleksija na broj akademskog osoblja

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 20. novembra (FENA) - Vizija Pravnog fakulteta je da bude prvi institucionalni izbor u pravničkom obrazovanju. Također, i u razumijevanju i demistificiranju političko-društveno-ekonomskih okolnosti i zbivanja s ciljem oblikovanja javnog mnijenja u pravcu uspostavljanja političke korektnosti i afirmacije naučne istine.

Prioriteti su u tom kontekstu kadrovsko osnaživanje, naučno-istraživači projekti i međunarodna saradnja - kazala je u razgovoru za Fenu novoimenovana dekanesa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dr. Zinka Grbo.

Pravni fakultet ove godine obilježava 75. godina djelovanja i uz dekanesu Grbo prvi put u istoriji ima kompletan "ženski menadžment". Tako od nedavno Upravu fakulteta čine: prodekanica za nastavu i studentska pitanja  dr. Amila Ferhatović, prodekanica za naučnoistraživački rad Amila Ždralović, prodekanica za finansije dr. Edina Sudžuka i prodekanica za međunarodnu saradnju dr. iur. Iza Razija Mešević.

- Rekla bih da je “žensko upravljanje” kao “žensko pismo”. Dobra literatura je - dobra literatura. Nastojimo ispisivati dobre knjige i biti role-model mladim koleginicama i kolegama. Žene jesu danas u poziciji da ispravljaju historijsku nepravdu, a o tome svjedoči činjenica da sam ja tek treća dekanica u 75 godina postojanja Fakulteta. S druge strane, više od polovine akademskog osoblja na Fakultetu čine žene, pa je “ženska” uprava razumljiva refleksija te činjenice. Diverzitet u tom kontekstu već godinama je vrijednost koju s ponosom ističemo - kazala je dekanesa Zinka Grbo komentarišući "žensku upravu" Pravnog fakulteta.

Komentarišući prisutnost i nerijetko i uspješnost studentica i studenata ovog fakulteta na raznim takmičenjima, te prisustvo profesorskog kadra na konferencijama, regionalnim i međunarodnim Grbo ističe da ekstrakurikularne aktivnosti, kao što su studentska takmičenja, omogućavaju razvijanje dodatnih i posebnih znanja i vještina studenticama i studentima, a poslodavcima mogućnost da regrutuju buduće zaposlenike i zaposlenice.

- Time se postiže veća vidljivost i prepoznatljivost Fakulteta kao centra izvrsnosti. Učešće akademskog osoblja Fakulteta u aktivnostima koje pominjete je pokazatelj društvene odgovornosti kako pojedinačne, tako i institucionalne. Djelatnost fakulteta je i naučno-istraživačka, ne samo obrazovna, rezultati i prezentacije naučnih istraživanja imaju za cilj da budu korisni društvu i državi. Satisfakcija fakulteta je u ostvarivanju tog cilja. Neophodno je, u ovom kontekstu, naglasiti značaj naučnoistraživačkog rada kao rezultata sinergije pojedinaca i institucije s ciljem razvoja pravne misli, ali i društvene odgovornosti - podvukla je.

U značajnije aktivnosti Fakulteta ubraja se i izdavačka djelatnost u okviru koje fakultet publicira monografije, obaveznu i dodatnu udžbeničku literaturu, autora i autorica iz reda akademskog osoblja, kao i naučne i stručne članke u Godišnjaku Pravnog fakulteta. 

- Naročito smo ponosni na Godišnjak, koji objavljujemo od 1950., u redovnim i posebnim edicijama. Jedna takva edicija  će biti uskoro realizirana povodom obilježavanja 75 godina postojanja Pravnog fakulteta. Izdanja Godišnjaka dostupna su online, i u hardcopy. Unatoč problemima finansiranja štampanja i pripreme za štampanje Fakultet ima bogatu produkciju - podvukla je dekanesa Pravnog fakulteta UNSA Zinka Grbo.

Prof. dr. Zinka Grbo, redovna profesorica na oblasti trgovačko pravo i pravo privrednih društava, rođena je u Sarajevu 1976. godine. Od stručnih angažmana posebno ističe da je članica Međunarodnog arbitražnog suda pri Međunarodnoj privrednoj komori u Parizu ispred Bosne i Hercegovine.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Potpisan sporazum o saradnji između Ministarstva pravde i uprave KS i Pravnog fakulteta UNSA 

OSCE u BiH - Sloboda izražavanja na društvenim mrežama u fokusu Škole medijskog prava

Džaferović primio studentice, pobjednice Trans-European Moot Court Competition

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom