Svijet     | 18.11.2021. 11:38 |

Katar i Egipat potpisali sporazum o pomoći za Pojas Gaze

FENA Internet

DOHA 18. novembra (FENA) - Katar i Egipat potpisali su sporazum o nabavci goriva i osnovnih građevinskih materijala za Pojas Gaze, saopćilo je katarsko ministarstvo vanjskih poslova.

Sporazum je objavio u Oslu katarski ministar vanjskih poslova sultan bin Saad Al-Muraikhi tokom ministarskog sastanka Ad hoc komiteta za vezu (AHLC), međunarodne donatorske grupe za Palestince.

- Muraikhi je potvrdio da će ovi zajednički napori saradnje doprinijeti poboljšanju životnih uslova u Gazi – navodi se u saopćenju katarskog ministarstva.

Oko 2.200 domova je uništeno u palestinskoj enklavi i još 37.000 je oštećeno tokom 11-dnevnog sukoba između Izraela i Hamasa u maju, tvrdi vlada Pojasa Gaze pod upravom Hamasa.

Neke kuće u Izraelu uništene su raketama ispaljenim s pozicija oružane grupe Hamas i ostalih militantnih grupa iz Pojasa Gaze.

Palestinski zvaničnici tvrde da je 250 osoba, među kojima i 66 djece, ubijeno u izraelskim zračnim udarima na Gazu. Izraelski zvaničnici navode da je 13 osoba, među kojima dvoje djece, ubijeno u Izraelu od raketa koje su ispaljivali militanti.

Nakon primirja dogovorenog 21. maja uz egipatsko posredovanje, pristup sredstvima za obnovu i građevinskim materijalima jedan je od ključnih zahtjeva Hamasa. Izrael limitira ulazak građevinskih materijala na tu teritoriju, tvrdeći da ih Hamas koristi za proizvodnju oružja kojim će pokrenuti napade.

Nakon postizanja sporazuma s Ujedinjenim nacijama i Katarom, Izrael je, međutim, dopustio da finansijska pomoć iz te zalivske države ulazi u Gazu.

Zvaničnici iz Gaze procjenjuju da će trebati 479 miliona dolara za obnovu domova i infrastrukture oštrećene u borbama u maju. Katar i Egipat obećali su donirati po 500 miliona dolara za obnovu Gaze, prenosi Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

De Domenico: UN se još bore da spriječe glad u Pojasu Gaze

Mostar i Nikšić potpisuju Sporazum o prijateljstvu i suradnji

Johnson: Zastupnički dom razmatrat će američku pomoć Izraelu i Ukrajini kao odvojeni zakon

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'