Svijet     | 18.11.2021. 10:47 |

SAD izostavio Nigeriju s liste zemalja 'od posebne brige' uoči posjete Blinkena

FENA Internet

WASHINGTON, 18. novembra (FENA) - Washington je izostavio Nigeriju s liste zemalja koje krše vjerske slobode, samo dan prije dolaska američkog državnog sekretara Antonya Blinkena toj zemlji, u okviru afričke turneje.

Taj potez izazvao je oštru kritiku komisije američke vlade koja je preporučila da Bidenova administracija zadrži Nigeriju na takozvanoj listi zemalja od posebne brige po pitanju poštovanja vjerskih sloboda.

Blinken je u srijedu objavio redovnu godišnju listu zemalja koje krše vjerske slobode na kojoj su Mijanmar, Kina, Eritreja, Iran, Sjeverna Koreja, Pakistan, Rusija, Saudijska Arabija, Tadžikistan i Turkmenistan kao zemlje od posebne brige. Također su navedeni i Alžir, Komore, Kuba i Nikaragva kao zemlje u kojima su ugrožene vjerske slobode. Na listi se nalaze i oružane grupe, među kojima je Islamska država i nekoliko njenih ogranaka, koje se tretiraju kao predmet posebne brige.

Nigerija, koja je prvi put uvrštena na tu listu 2020. godine, nije, međutim, ponovo navedena kao zemlja od posebne brige.

Očekuje se da Blinken doputuje u Abudžu u četvrtak, gdje će se sastati s visokim zvaničnicima među kojima je i predsjednik Muhammadu Buhari. On će održat govor o američkoj politici prema Africi, prenosi Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Američki Senat odobrio paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

Netanyahu: Borit ću se protiv bilo kakvih američkih sankcija vojnim bataljonima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta