Svijet     | 17.11.2021. 18:28 |

Pet sudanskih demonstranata ubijeno iz vatrenog oružja

FENA Internet

KHARTOUM, 17. novembra (FENA) – Pet sudanskih demonstranata ubijeno je iz vatrenog oružja, a deseci su ranjeni, saopćilo je medicinsko osoblje, na protestima gdje se okupilo hiljade ljudi protiv prošlomjesečnog puča, uzvikujući "ne vojnoj moći.
 
Broj smrtnih slučajeva u Khartoumu porastao je na 29 u nemirima nakon vojnog preuzimanja vlasti 25. oktobra, prema nezavisnom Središnjem odboru sudanskih ljekara.
 
Nekoliko skupova izbilo je diljem Khartouma, iako su telefonske linije prekinute, a internetske usluge nisu u funkciji od puča 25. oktobra, izvijestili su novinari AFP-a.

Snage sigurnosti ispalile su suzavac, ranivši još nekoliko učesnika protesta, rekli su svjedoci.
 
Sindikat ljekara također je izvijestio o "desecima ranjenih od metaka", dok snage sigurnosti poriču da su ispaljivale bojeve metke.
 
"Narod je izbrao civilnu vlast", skandirali su demonstranti, uzvikujući i parole protiv sudanskog vladara, generala Abdela Fataha al-Burhana.
 
Demonstracije su također izbile u Port Sudanu, najvećoj sudanskoj luci i glavnom gradu sudanske savezne države Crveno more, rekao je novinar AFP-a, protiv državnog udara koji je zaustavio demokratsku tranziciju koja je uslijedila 2019. godine nakon svrgavanja dugogodišnjeg diktatora Omara al-Bashira.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Britanija sankcionirala kompanije koje finansijski podržavaju zaraćene strane u Sudanu

Njemačka najavila dodatnih 244 miliona eura humanitarne pomoći Sudanu

Francuska domaćin međunarodne konferencije o Sudanu, godinu dana od početka 'zaboravljenog' rata

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'