Svijet     | 17.11.2021. 16:19 |

Grci se okupljali na ulicama Atine povodom godišnjice krvavih protesta

FENA Internet

ATINA, 17. novembra (FENA) - Više od 5.000 policajaca raspoređeno je u Atini da održavaju red dok se hiljade ljudi okupilo u srijedu u glavnom gradu Grčke na skupu povodom godišnjice krvave pobune protiv diktature.

Proteklih godina je nasilje često kvarilo godišnji marš do američke ambasade jer su grupe anarhističkih demonstranata napadale policiju. Događaj je održan u srijedu uprkos ograničenjima vezanim za pandemiju koronavirusa, javlja Reuters.

Godine 1973., na prodemokratskim protestima koje su predvodili studenti na atinskom Politehničkom univerzitetu u centru glavnog grada, policija je koristila silu. Oficiri su otvorili vatru na nenaoružane demonstrante u blizini Univerziteta, a vojni tenk srušio je kapiju kompleksa iza kojeg su bili okupljeni mnogi studenti.

Smatra se da je najmanje 20 ubijeno, iako je precizan broj poginulih u događajima iz novembra 1973. ostao nepoznat. Godinu dana kasnije, vojna diktatura na vlasti od 1967. godine pala je, iako je diktatore zamijenio još stroži vojni režim.

Uglavnom ljevičarski demonstranti marširali su do američke ambasade svake godine od 1974. jer se smatralo da Washington podržava krajnje desničarski vojni režim.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Poljski farmeri blokirali puteve širom zemlje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo