Ekonomija     | 17.11.2021. 10:58 |

Poslodavci u FBiH moraju obezbjediti punu sigurnost uposlenika na radilištima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. novembra (FENA) - Povodom nedavnih nesreća na radu s smrtnim ishodom u kojima su na radilištima u Zenici i Sarajevu, nažalost, smrtno stradala tri radnika, Federalni inspektorat rada ukazuje na obavezu dosljedne primjene važećih odredaba Zakona o zaštiti na radu te upozorava sve poslodavce u Federaciji BiH da radnicima moraju obezbijediti punu sigurnost i zaštitu zdravlja na radu, odnosno osigurati bezbjedne uvjete na radu kojima će se u najvećoj mogućoj mjeri spriječiti nastanak povreda na radu.

Prema trenutno dostupnim podacima, u FBiH su u toku ove godine evidentirane 183 teže povrede na radu od kojih, nažalost, osam sa smrtnim ishodom, dok je u 2020. godini evidentirano 166 povreda na radu od čega je, također, osam povreda sa smrtnim ishodom i 158 težih povreda.

- Teže povrede na radu s teškim posljedicama i smrtnim ishodima su pretežno vezane za privremena radilišta, a u pravilu su posljedica drastičnog kršenja i nesprovođenja zakonom propisanih mjera vezanih za zaštitu na radu. Naročito je važno da se mjere propisane novim Zakonom o zaštiti na radu suštinski primjenjuju i poštuju kako bi se spriječili događaji koji izazivaju povrede na radu, a posebno one s teškim posljedicama i fatalnim ishodima - saopćeno je iz Kabineta direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP).

Kako se ističe, poslodavci, koji izvode radove na izgradnji objekata, moraju se pridržavati tehničke dokumentacije u kojoj su projektovane mjere zaštite na radu, uz obavezu da izrade elaborate o uređenju radilišta u skladu s propisima donesenim na osnovu Zakona, te obezbijede izvođenje radova prema tom elaboratu.

Stoga, iz FUZIP-a apeluju na izvođače radova da posebnu pažnju posvete suštinskoj izradi elaborata o uređenju radilišta, a potom izvrše obuku radnika koji izvode radove i upoznaju ih s opasnostima na tom planu.

- Posebno ističemo da sredstva rada i sredstva lične zaštite moraju biti takva da pružaju pouzdanu i punu zaštitu radnicima od rizika pri radu - upozorava Željko Koštro, glavni federalni inspektor rada po ovlaštenju.

U cilju provođenja zakona, federalni inspektori rada za oblast zaštite na radu će u saradnji s nadležnim kantonalnim inspektorima intenzivirati inspekcijske nadzore, posebno na radilištima, gdje su povrede na radu najčešće završavale smrtnim ishodom, navodi se u saopćenju.

Prema raspoloživim podacima, federalni inspektori rada za oblast zaštite na radu su u periodu januar – oktobar 2021. godine izvršili  57 inspekcijskih nadzora, izdali 42 rješenja o otklanjanju nedostataka, te izrekli 13 prekršajnih naloga u iznosu od 29.000 KM.

Inače, kazne propisane Zakonom o zaštiti na radu kreću se u rasponu od 1.000 do 15.000 KM.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Pronađen svinjski DNA u zaleđenom junećem bureku proizvođača Krajina Klas d.o.o. Banja Luka

Iz prodaje povučena 33 komada 'milka oreo' mliječnih pločica zbog pronađenih komada plastike

Pojačani inspekcijski nadzori od sutra na području Federacije BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo