Bosna i Hercegovina     | 16.11.2021. 14:07 |

Usvojen Zakon o prijavljivanju i provjeri imovine nosilaca javnih funkcija u USK

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 16. novembra (FENA) - Zastupnici u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK) na 20. redovnoj sjednici usvojili su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u ovom kantonu.

Zakon je usvojen sa potrebnih 16 glasova, odnosno zahvaljujući podršci zastupnica Ilde Alibegović (NiP) i Vildane Alibabić (Naša stranka), koje su samo u ovom slučaju glasale, kao i članovi zastupničkih klubova Narodnog evropskog saveza (NES), Socijaldemokratske partije (SDP) i Nezavisnog bloka (NB).

Preostali predloženi materijal nije dobio neophodnu podršku, dok je dio povučen i od strane predlagača, čime je još jednom potvrđeno nepostojanje definirane većine u skupštinskim klupama.

-Povukao sam izvještaje o izvršenju budžeta za prethodne tri godine, jer nisam mogao dopustiti da pojedinci nipodoštavaju odlično urađen posao. Jasno je prezentirano da je u 2018. godini ostvaren suficit od 1.800.000  KM, a u 2019. 12.600.000 maraka. U 2020. godini, kada su svi poslovali negativno, mi smo imali pozitivan izvještaj sa 6.800.000 KM. Sada na računu imamo skoro 40 miliona maraka, od čega desetak miliona namjenskih sredstava. Vratili smo više od 22 miliona kredita i skoro 60 miliona svih dugovanja. U prvih devet mjesec ostvaren je suficit od oko 14 miliona KM i zaista nisam mogao pustiti pojedince da se iživljavaju za govornicom. Mislim da je sasvim dovoljno reći da ti isti ljudi nisu podržali usvajanje Prijedloga odluke o visini zdravstvene premije za narednu godinu, što je sramota - kazao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Članovi zastupničkog kluba Stranke demokratske akcije (SDA), s druge strane, smatraju kako je ovakav potez premijera zapravo samo potvrda netransparentnog rada, ili kako su rekli, nastavak prikrivanja neefikasnog i nesavjesnog djelovanja.

-Činjenica je kako ovaj saziv Vlade nema podršku skupštinske većine, tako da nismo odmakli daleko. To apsolutno opterećuje političke odnose i procese, te samim time negativno se odražava na sve resore i segmente života na koje uticaja imaju institucije kantona. Premijer Ružnić i njegova vlada još jednom su izbjegli raspravu o načinima izvršenja budžeta, što rade cijelo vrijeme i što je nedopustivo zbog naših građana - kazao je predsjednik Kluba zastupnika SDA u Kantonalnoj skupštini Jasmin Musić.

Zastupnici na ovoj sjednici osim Prijedloga odluke o visini premije za 2022. godinu, nisu usvojili ni nacrte zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima, odnosno Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih građevina i zahvata.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hrvatska: 68. plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije

Petković i Dervišević na plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran

Delegacija PSBiH u PSVE učestvovala na prvom dijelu redovnog plenarnog zasjedanja PSVE u Strazburu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta