Ekonomija     | 16.11.2021. 13:31 |

Delić: Do kraja sedmice javni poziv za učešće na sajmu 'EXPO 2020 Dubai'

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 16. novembra (FENA) - Ministar privrede Kantona Sarajev Adnan Delić najavio je danas da će do kraja sedmice biti objavljen poziv za privrednike koji su zainteresovani za učešće na sajmu "EXPO 2020 Dubai".

Na pres-konferenciji u Sarajevu istakao je da će proces prijave na taj poziv biti vrlo transparentan, te da će u sam proces odabira biti uključen i Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.

Delić je istakao da će odabir kompanija biti vršen na osnovu industrija koje su prepoznate kao strateški važne.

- Izabrano je sedam industrija koje će biti predstavljene s ukupno 80 kompanija, a broj kompanija određen je shodno rejtingu svake od industrija - naveo je Delić.

Dodao je da će detalji o načinu prijave i bodovanju biti dostupni u sklopu javnog poziva koji će biti objavljen na web stranici koju pripremaju i koja će biti zvanična stranica BiH za "EXPO 2020 Dubai".

- Kompanije s područja Kantona Sarajevo imat će prednost od deset bodova u odnosu na druge dijelove Bosne i Hercegovine i mislimo da je to pravedno jer Kanton Sarajevo je taj koji izdvaja sredstva, a i strateške grane privrede uglavnom su na području KS - istakao je Delić.

Potcrtao je da je imenovan i organizacioni odbor BiH za "EXPO 2020 Dubai" kao i da su trenutno sve aktivnosti  usmjerene na pripremu nacionalnog dana Bosne i Hercegovine, koji je planiran za subotu, 18. decembra 2021.

Delić je pojasnio da taj dan predstavlja centralni događaj promocije svake zemlje i podrazumijeva zvaničnu ceremoniju i kulturno-umjetnički program, bilateralni sastanak delegacije Bosne i Hercegovine s predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata, zvaničnu večeru sa domaćinima, te konferenciju za medije.

- Kako bi kreirali dodatne prilike za predstavljanje ključnih industrija i kompanija iz Bosne i Hercegovine na "Expo 2020 Dubai" planiramo organizaciju Country Business Briefinga koji im omogućava da se povežu s globalnim investitorima i donosiocima odluka - izjavio je Delić.

 Naveo je da je u toku uređenje paviljona Bosne i Hercegovine koji će, kad bude završen, biti odraz identiteta naše zemlje.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom