Bosna i Hercegovina     | 16.11.2021. 12:07 |

UNDP donirao računarsku opremu za pet zeničkih mjesnih zajednica

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 16. Novembra (FENA) - Pet mjesnih zajednica na području Grada Zenica dobilo je danas komplete računarske opreme u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, koji je zajednički projekt vlada Švicarske i Švedske, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDPBiH).

Opremu su dobile mjesne zajednice Briznik, Donje Babino, Gorica, Janjići i Stranjani, a ukupna vrijednost ove opreme iznosi 18.818,28 KM, od čega su donatori obezbijediti 15.600 KM, a Grad Zenica 3.218,00 KM.

-Grad Zenica ima veoma dobru saradnju sa UNDP-om. Već godinama surađujemo. Grad ih podržava i sufinansira sve projekte koje rade. Lani smo završili šest, a sada su izabrali pet novih mjesnih zajednica. Grad Zenica će, za 2022. godinu, sa 110.000 KM sufinansirati projekte koje će odabrati građani ovih pet mjesnih zajednica, kao svoje prioritete. Ostalo će, ali za sada ne znam i u kom iznosu, sufinansirati UNDP- najavio je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

UNDP će, napominje, voditi i zborove građana na kojima će se definisati potrebe i odabrati projekti za zajedničku realizaciju u mjesnim zajednicama. Građani, ističe, mogu odabrati “šta im je, u tom trenutku, najpreče”.

Terenska službenica UNDP-a Mirna Dabić- Davidović, iz Kancelarije Doboj, najavila je kako će u sklopu projekta u narednom period u tim mjesnim zajednicama održati “set obuka, za korištenje računarske opreme, pisanje projektnih prijedloga i organizacija foruma” za prestavnike mjesnih zajednica te građana i građanki.

-Nakon podjele opreme, danas imamo i radionicu koja se odnosi na lokalizaciju vizije mjesnih zajednica pa ćemo vidjeti na koji će način biti prilagođeno ovoj jedinici lokalne samouprave - Zenici. Znači, šta je izvodivo u mjesnim zajednicama, a sve u svrhu da ojačamo kapacitete mjesnih zajednica i da postanu “vidljivije”, kao prva instance odnosa između lokalnih vlasti i građana. Sve nas to vodi većem uključivanju građana u procese donošenja odluka na lokalnom nivou, a samim tim i rješavanja bitnih pitanja - kazala je gospođa Dabić-Davidović.    

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Jačanje kapaciteta za djelatnike škola i predškolskih ustanova za pisanje i provedbu projekata u ŽZH

Dva nova sistema video-nadzora radi unapređenja sigurnosti u saobraćaju na području ZDK

Potpisani ugovori za realizaciju 90 projekata na prostorima gdje žive raseljene osobe i povratnici

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo