Svijet     | 16.11.2021. 09:57 |

Izraelske snage ubile Palestinca na Zapadoj obali

FENA Internet

JERUSALEM, 16. novembra (FENA) – Izraelske snage sigurnosti ubile su u utorak Palestinca na okupiranoj Zapadnoj obali, saopćili su palestinski zdravstveni zvaničnici.

Palestinsko ministarstvo zdravstva saopćilo je da su Saddama Husseina Beni Odeha (26) ubili izraelski vojnici na ulazu u Tammun, mjesto u blizini sjevernog grada Nablusa.

Izraelske snage izvršile su rano u utorak raciju u gradu kako bi uhapsile Palestince, što je izazvalo sukobe s lokalnim stanovništvom, rekli su očevidci. 

Izraelska vojska često izvodi racije na okupiranoj Zapadnoj obali, čak i u regijama koje su pod kontrolom palestinskih vlasti. Palestinci često bacaju kamenice ili molotovljeve koktekle na izraelske patrole, koje uzvraćaju vatrom iz bojeve municije.

U posljednjim mjesecima na Zapadnoj obali zabilježen je porast nasilja. Prošle je sedmice 13-godišnji palestinski dječak ubijen u izraelskoj vatri tokom sukoba s Palestincima koji su kamenicama gađali izraelske vojnike.

Skoro 500.000 jevrejskih doseljenika živi u više od 130 naselja raštrkanih širom Zapadne obale. Palestinci smatraju ta naselja glavnom preprekom u stvaranju palestinske države koja miroljubivo koegzistira s Izraelom. Veći dio međunarodne zajednice smatra naselja nelegalnim.

Izrael smatra Zapadnu obalu istorijski središtem jevrejskog naroda.

Premijer Naftali Bennett žestoki je pristalica širenja naselja, protivi se palestinskoj državi i nije pokazao nikakav interes za obnovu mirovnog procesa koji je već dugo vremena u slijepoj ulici. On je, međutim, pozvao na mjere na smanjenju napetosti i poboljšanju ekonomske situacije za Palestince, prenosi AP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

UN - U nasilju bandi na Haitiju u ovoj godini više od 1.500 ubijenih

Broj ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze porastao na 32.552

Izraelski vojnici ubili trojicu Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom