Svijet     | 15.11.2021. 15:15 |

Cavusoglu: Jednostrane sankcije Iranu treba da budu ukinute

FENA Internet

TEHERAN, 15. novembra (FENA) - Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je da Turska želi da dodatno razvija duboko ukorijenjene odnose sa Iranom i saradnju na regionalnim i globalnim pitanjima, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu boravi u zvaničnoj posjeti Teheranu, glavnom gradu Irana, gdje se sastao sa ministrom vanjskih poslova Irana Hosseinom Amir-Abdollahianom.

Cavusoglu je tokom zajedničke konferencije za novinare istakao da bi željeli da se u toku ove godine održi 7. sastanak Vijeća za saradnju na visokom nivou između dvije države, ukoliko sve pripreme budu završene na vrijeme.

"Na prijedlog Irana, naše delegacije će raditi na utvrđivanju mape puta za dugoročnu i sveobuhvatnu saradnju. Ako stignemo, želimo to potpisati već na marginama ovog samita", kazao je šef turske diplomatije.

Dodao je da je sa iranskim kolegom razgovarao i o sigurnosnim pitanjima kao što su terorizam, migracije i krijumčarenje ljudi, napominjući da žele povećati solidarnost i u ovim oblastima.

Naglasio je da je zbog posljedica izazvanim pandemijom COVID-19 obim bilateralne trgovine s Iranom smanjen, ali ipak ove godine raduje povećanje od 71 posto u prvih devet mjeseci u odnosu na prošlu godinu.

"Pregovaramo šest godina o proširenju sporazuma o preferencijalnoj trgovini. Želimo da to završimo sada kako bi se naša međusobna trgovina još više povećala", rekao je Cavusoglu.

Istakao je kako Turska na svim platformama jasno ističe da su jednostrane sankcije Iranu pogrešne.

"Smatramo da sve strane treba da preduzmu neophodne korake kako bi Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA) ponovo postao operativan. Posebno oni koji su se povukli iz ovog sporazuma trebaju da poduzmu neophodne korake. Također, jednostrane sankcije Iranu trebaju biti ukinute. Želim da istaknem da smo veoma sretni što će ponovo početi razgovori u Beču. Pozitivan ishod ovih razgovora biće važan ne samo za naše ekonomske odnose, već i za stabilnost cijelog regiona", kazao je Cavusoglu.

Nuklearni sporazum, također poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije – JCPOA, potpisan je između Irana i velikih svjetskih sila Kine, Rusije, Francuske, Velike Britanije, SAD-a i Njemačke.

Bivši američki predsjednik Donald Trump je u maju 2018. godine povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom, tvrdeći da Teheran vodi tajni program za razvoj nuklearnog oružja.

Cavusoglu je istakao da se u regionu u kojem se nalaze Turska i Iran dešavaju važni događaji, napominjući da je važnije nego ikad održavati dijalog i saradnju o regionalnim pitanjima.

Dodao je da je Afganistan jedno od tih pitanja.

"Moramo nastaviti raditi i na političkom rješenju u Siriji. Irak je također naš susjed. Postoje dešavanja i u Zaljevu. Problem u Jemenu se nastavlja. Spremni smo blisko sarađivati ​​s Iranom po ovim pitanjima, posebno u formatu 3+3, radi stabilnosti južnog Kavkaza."

Poručio je također da Iran i Turska mogu dati značajan doprinos stabilnosti Iraka.

"Nastavićemo saradnju o pitanju Sirije u formatu iz Astane. Želimo u narednom periodu održati sastanke na nivou lidera i ministara vanjskih poslova", rekao je Cavusoglu.

Napomenuo je da se stavovi Turske i Irana preklapaju o mnogim pitanjima u vezi s trajnim mirom i stabilnošću Afganistana.

"Zabrinuti smo zbog trenutne situacije u Afganistanu. Postoje brojne poteškoće, humanitarna kriza, ekonomske poteškoće. Naša je želja da se uspostavi inkluzivna i sveobuhvatna vlada", rekao je.

Na pitanje o tranzitnoj ruti između Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Irana i Turske, Cavusoglu je kazao da Turska podržava svaki projekat koji će rezultirati jačanjem trgovinskih odnosa.

"Turska podržava i uključena je u sve vrste projekata koji će povećati trgovinu u našem regionu i ojačati veze između država", kazao je Cavusoglu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Steinmeier u Turskoj povodom obilježavanja godišnjice diplomatskih odnosa Berlina i Ankare

Erdogan u posjeti Iraku

U Turskoj uhapšeno 36 osoba zbog povezanosti sa 'Islamskom državom'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta