Svijet     | 15.11.2021. 08:39 |

Očekuje se da Xi insistira od Bidena da "odstupi" od Tajvana

FENA Internet

PEKING, 15. novembra (FENA) – Očekuje se da će kineski predsjednik Xi Jinping iskoristiti svoj prvi virtualni sastanak s američkim predsjednikom Joeom Bidenom kako bi upozorio Sjedinjene Države da “odstupe” od tajvanskog pitanja, navodi se u uvodniku kineskih državnih dnevnih novina objavljenom u ponedjeljak.

Planirano je da se Xi i Biden virtualno sastanu u utorak ujutro po pekinškom vremenu – u ponedjeljak navečer u Washingtonu – dok sporenja između dvije zemlje tinjaju oko niza pitanja od trgovine, tehnologije, Xinjianga i posebno Tajvana, samoupravnog otoka na koji Kina polaže pretenzije.

U uvodniku u novinama na engleskom jeziku China Daily u ponedjeljak navodi se da je Peking odlučan da “realizira nacionalnu reunifikaciju u doglednoj budućnosti bez obzira na cijenu”.

Državni mediji ko što je China Daily dobijaju informacije od vlasti o važnim temama kao što su američko-kineski odnosi i precizni su u naglašavanju prioriteta kineskih čelnika.

- Tajvansko pitanje je ultimativna crvena linija za Kinu - navodi se u uvodniku Global Timesa, tabloida koji objavljuje Narodni dnevnik vladajuće Komunističke partije.

- U cilju smanjenja rizika strateške kolizije između Kine i SAD, Amerikanci moraju odstupiti od tajvanskog pitanja i pokazati suzdržanost – pišu novine.

U telefonskom razgovoru s američkim državnim sekretarom Antony Blinkenom u subotu, visoki kineski diplomata Wang Yi upozorio je Washington protiv slanja pogrešnih signala tajvanskim snagama koje se zalažu za nezavisnost.

Neki eksperti tvrdi da kineski akcenat na Tajvanu u jeku ostalih sporenja odražava nevoljnost Pekinga da bespotrebno bude uvučen u oružani sukob sa Sjedinjenim Državama uprkos slanju brojnih aviona u tajvansku zonu protuzračne odbrane.

- Kineski čelnici su svjesni da Kina nije dovršila modernizaciju i da se još suočava s brojnim izazovima u svojoj ekonomiji – izjavio je Li Mingjiang, pridruženi profesor na Školi za međunarodne studije u S Rajaratnam u Singapuru.

- Rat bi mogao ozbiljno prekinuti tu modernizaciju i unazaditi kineski rast – kazao je on Reutersu.

Kina također nije potpuno uvjerena da u ovoj fazi može ostvariti jasnu vojnu pobjedu, tvrdi Li.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Netanyahu otkazao posjetu izraelske delegacije Washingtonu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom