Svijet     | 13.11.2021. 12:05 |

Razgovori na klimatskoj konferennciji COP26 ušli u noćne sate

FENA Internet

GLASGOW, 13. novembra (FENA) - Napori na postizanju sporazuma o akciji protiv klimatskih promjena nastavljeni su na klimatskoj konferenciji COP26, dok su razgovori na samitu u Glasgowu probili rok u petak i ušli u noćne sate.

Na plenarnoj sjednic,i u petak popodne, predstavnici zemalja iznijeli su svoje stavove o posljednjim nacrtima sporazuma koji bi se mogli osigurati na konferenciji UN-a, a koji su objavljeni tokom dana.

Brojne zemlje u razvoju pozvale su na veću finansijsku pomoć siromašnim zemljama kako bi razvile čistiju energiju i adaptirale se na promjene klime i radi obeštećenja za gubitke i štete s kojima se suočavaju od rastućeg nivoa mora i ekstremnog vremena.

Brojne zemlje pozvale su na snažniju akciju u faznom izbacivanju iz upotrebe fosilnih goriva i ubrzanju ukidanja sagorijevanja uglja, u posljednjem nacrtu dokumenta o borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Očekuje se da se razgovori nastave u subotu popodne, s novim verzijama završnog teksta koje su objavljene u jutarnjim satima, prenosi dpa. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine završena bez dogovora, nastavak 4. travnja

Izrael šalje delegaciju u Katar na nove razgovore o prekidu vatre u Gazi

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom