Svijet     | 12.11.2021. 19:51 |

Bijela kuća - Virtualni sastanak Xi-Biden u ponedjeljak navečer

FENA Internet

WASHINGTON, 12. novembra (FENA) - Američki predsjednik Joe Biden održat će virtualni sastanak s kineskim kolegom Xi Jinpingom u ponedjeljak navečer po američkom vremenu, saopćila je Bijela kuća u petak, ali su zvaničnici izjavili kako je malo vjerovatno da će sastanak polučiti dugačku listu konkretnih rezultata.

- Dvojica čelnika raspravljat će o odgovornom upravljanju takmičenjem između Sjedinjenih Država i NRK, kao i načinima zajedničkog rada u poljima gdje su im interesi bliski - navodi u saopćenju glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki, koristeći zvanični naziv Narodna Republika Kina.

- Tokom razgovora predsjednik Biden jasno će izložiti američke namjere i prioritete, i bit će otvoren i iskren u našim brigama prema NRK - navodi Psaki.

Washington i Peking spore se oko niza pitanja od porijekla pandemije COVID-19 do kineskog širenja nuklearnog arsenala. Američki zvaničnici vjeruju da je direktan kontakt s Xijem najbolji način da se spriječi da veze između dvije najveće ekonomije svijeta srljaju u sukob.

Peking također nastoji izbjeći konfrontaciju dok se Xi suočava s ključnom godinom u kojoj će Peking biti domaćin Zimske Olimpijade i u kojoj će se održati krucijalni Kongres Komunističke partjije na kome bi on osigurao treći mandat bez presedana u kineskoj istoriji.

Očekuje se da sastanak u ponedjeljak bude najobimniji razgovor na nivou čelnika između Kine i Sjedinjenih Država u dosadašnjem mandatu Bidenove administracije.

Visoki zvaničnik američke administracije izjavio je da će Biden iskoristiti sastanak kako bi jasno poručio da pozdravlja oštro nadmetanje s Kinom, ali da ne želi sukob, i umanjio je vjerovatnoću dugačke liste rezultata koja često bude povezana sa satancima visokih čelnika.

- Tu nije riječ o traženju konkretnih rezultata ili poruka - izjavio je zvaničnik novinarima.

- Dok se natječemo s NRK, predsjednik Biden očekuje od predsjednika Xija i NRK da igraju po pravilima igre - i on će na tome insistirati tokom kompletnog sastanka - kazao je zvaničnik.

Sastanak će uslijediti nakon što Biden potpiše infrastrukturni sporazum vrijedan trilion dolara koji uživa podršku obje stranke na velikoj ceremoniji u ponedjeljak, i koji slavi unutrašnje planove obnove za koje njegova administracija vjeruje da će staviti Sjedinjene Države u poziciju da se nadmeću s Kinom, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'