Svijet     | 12.11.2021. 18:06 |

Johnson upozorio na "olujne oblake" pandemije iznad Evrope

FENA Internet

LONDON, 12. novembra (FENA) - Britanski premijer Boris Johnson izjavio je u petak da je zabrinut zbog rastućeg broja zaraženih od Covida u Evropi, upozoravajući na “olujne oblake” novog vala zaraza koronavirusom.

Britanija je imala mnogo više stope zaraze sa COVID-19 od ostatka zapadne Evrope od ljeta kada je Johnson ukinuo restrikcije u cilju suzbijanja širenja virusa u Engleskoj.

Stope zaraze u Britaniji sada su, ipak, u opadanju, dok su u naglom porastu u zemljama kao što su Njemačka, Austrija i Nizozemska. Dijelovi istočne Evrope također bilježe nagli rast broja zaraženih.

- Vidim olujne oblake kako se nadvijaju nad dijelovima evropskog kontinenta. Moram biti potpuno iskren prema ljudima: “Bili smo ovdje i ranije. Pamtimo šta se dešavalo kada su valovi počeli da se kreću - izjavio je Johnson u televizijskom govoru, misleći na prethodne valove zaraze.

Naglasio je kako namjerava ući u zimu ne zatvarajući ekonomiju, što je već učinio u tri navrata u odgovoru na rastuće cifre zaraženih. On se umjesto toga oslonio na treću dozu vakcine protiv Covida za stare i bolesne.

Stopa zaraze u Engleskoj sada opada s najviših nivoa u godini, sudeći po procijeni Nacionalnog zavoda za statistiku.

Johnson je, međutim, izjavio da bi, ukoliko se ljudi ne vakcinišu trećom dozom, broj zaraženih mogao ponovo rasti.

- Imamo neke ohrabrujuće brojke u smislu da cifre opadaju neko vrijeme, ali nije jasno da li će se taj pad nastaviti - kazao je Johnson.

- Posmatram šta se dešava izvan zemlje i jednostavno kažem britanskom narodu: “Ovo je momenat da dobijete treću dozu” - izjavio je britanski čelnik, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sanchez: Izraelski rat u Gazi 'riskira destabilizaciju cijelog svijeta'

Blinken: Borba protiv dezinformacija je 'vitalni' američki nacionalni sigurnosni interes

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana