Bosna i Hercegovina     | 12.11.2021. 15:02 |

Izetbegović u Livnu: Narod koji želi sačuvati slobodu i ravnopravnost mora biti jak i jedinstven

FENA Saopćenje

LIVNO, 12. novembra (FENA) - U sali Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" u Livnu održana je tribina u organizaciji Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Livno, na kojoj je govorio i predsjednik te stranke Bakir Izetbegović.

Izetbegović je, obraćajući se prisutnima, kazao da Kanton 10 ima veliki potencijal za razvoj, naročito u oblasti obnovljivih izvora energije i proizvodnji hrane.

- Došlo je vrijeme da se brže i bolje radi. Federalni nivo će podržati sve projekte lokalne zajednice - poručio je Izetbegović.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Izetbegović je izjavio kako očekuje da će se izbjeći najgori scenarij, a to su sukobi, te da je SDA sposobna riješiti sve probleme sa kojima se država suočava. Naglasio je potrebu postojanja jedinstva među probosanskim snagama.

- Naše nejedinstvo bi moglo ohrabriti one koji nisu prijatelji ovoj zemlji. Moramo pokazati da smo snažni, da smo moćni, što će spriječiti loše scenarije - izjavio je Izetbegović.

Za dejtonski ustavni okvir je kazao da je izuzetno kompliciran, a ukazao je na postojanje struktura kojima nije u interesu teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Među problemima koji utječu na BiH je istaknuo i islamofobiju, migrantske talase, te mlak odnos međunarodne zajednice prema remetilačkim faktorima u BiH. Kao glavni problem u BiH naglasio je politiku SNSD-a i predsjednika te stranke Milorada Dodika.

- Da nije bilo njegove antidržavne politike u proteklih 15 godina, ovo bi bila jedna puno bolja zemlja. Manje mladih bi otišlo, bolja bi bila penzija. Najsiromašniji penzioner u Evropi je onaj u RS-u - izjavio je Izetbegović.

Predsjednik SDA je kazao da je pojedincima među političkim snagama u entitetu RS normalno da dominiraju nad ostalim, te da im je normalno da odlikuju osuđene ratne zločince odgovorne za genocid.

- To ne može tako. To će morati stati – kazao je Izetbegović.

Govoreći o političkim dešavanjima u posljednjih nekoliko godina, Izetbegović je izdvojio aktiviranje MAP-a usvajanjem Programa reformi, izmjenu sastava Centralne izborne komisije (CIK) BiH, niz apelacija koje su napisali kadrovi SDA i koje je Ustavni sud BiH prihvatio, donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida, ali i uklanjanje ploče posvećene Radovanu Karadžiću i rušenje nelegalne crkve u dvorištu Fate Orlović.

- Retrogradnim politikama je glavni cilj skloniti OHR, Ustavni sud BiH, koji su im prepreka u njihovim aktivnostima, a naša snaga je u legalitetu, legitimitetu, civilizacijskim standardima koje zastupamo. Dodik tvrdi da međunarodna zajednica ispunjava želje Bošnjaka i da su ove sve reforme po volji Bošnjaka. Ja mislim da nije tako. Mislim da je stvar jednostavnija i da je u tome što se interesi Bošnjaka u ostvarivanju civilizacijskih vrijednosti i vladavine prava poklapaju sa zapadnim standardima – izjavio je predsjednik SDA.

Izetbegović je naglasio da su samo državne institucije poput Oružanih snaga, SIPA-e i OSA-e ovlaštene da rade na teritoriju cijele BiH, a da će sve ono što im se pokuša suprostaviti biti parainstitucije. Govoreći o odnosu međunarodne zajednice, kazao je da je taj odnos bio dvosmislen, ali da je pomoć međunarodne zajednice bila veoma važna za opstanak BiH.

- Moramo mi biti jaki da bi nam se pomoglo. Ako smo zbunjeni, ako se svađamo međusobno, pitanje je da li će nam pomoći – izjavio je Izetbegović.

Predsjednik SDA je upozorio na pokušaje slabljenja i gašenja OHR-a, što se, kako je kazao, ne smije dozvoliti. BiH, dodao je, ne smije postati poligon za odmjeravanje snaga svjetskih velesila. Kao rješenje za postojeću situaciju u BiH, Izetbegović je izdvojio i potrebu sankcioniranja onih koji narušavaju Dejtonski mirovni sporazum, te snažniji angažman nadležnih državnih institucija.

- Garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma su dužni braniti BiH. Tu su i prijateljske zemlje. Onda su tu institucije, pravosuđe, OSA, SIPA, Oružane snage i na kraju krajeva, patriote BiH – izjavio je Izetbegović.

Upozorio je predsjednik SDA na aparthejd u entitetu RS, odnosno na neravnopravan položaj Bošnjaka, Hrvata i ostalih u odnosu na srpski narod, što se reflektira na broj uposlenih u entitetskim institucijama.

- Naš cilj je uključiti četvrti politički narod u procese u BiH jer ovo je zemlja dva entiteta, tri konstitutivna naroda i četiri političke grupacije. SNSD i HDZ žele cijeli probosanski blok, koji ima 60 posto podrške građana, svesti na „bošnjačku kvotu“ od 33 posto. Zbog toga građanske stranke moraju biti sa nama kako bismo se zajedno suprostavili tome i ovu zemlju povukli naprijed – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o narušavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanju mira, Izetbegović je naglasio potrebu postojanja jedinstva unutar probosanskog bloka.

- Nema opozicije u ovakvim stvarima jer se one tiču i sadašnje generacije, ali i naše djece i unuka – izjavio je Izetbegović.

Narod koji želi sačuvati slobodu i ravnopravnost, dodao je, mora biti jak i jedinstven.

- Mi moramo biti u stanju da savladamo svaki problem i mi to jesmo u stanju – izjavio je Izetbegović.

Najavio je Izetbegović posjetu dijaspori u narednom periodu, za koju je rekao da u ekonomskom, ali i političkom smislu masovnim izlaskom na izbore može značajno pomoći BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Modna revija osoba s invaliditetom

Intermedijalna večer u Livnu, spoj poezije, slike i glazbe

Modna revija osoba s invaliditetom 'Mogu, znam, hoću'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo