Svijet     | 12.11.2021. 15:03 |

Norveška daje treću dozu vakcine starijim od 18 godina

FENA Internet

OSLO, 12. novembra (FENA) – Norveška će ponuditi treću dozu vakcine protiv COVID-19 svima u dobi od 18 godina i starijima, i pružit će lokalnim zajednicama opciju korištenja “korona propusnica” kao najbolji način borbe protiv širenja zaraze COVID-19, saopćila je vlada u petak.

Norveška je do sada vakcinisala trećom dozom samo one od 65 godina i starije.

- Svima u dobi od 18 godina i starijim bit će ponuđena treća doza u narednoj godini – izjavio je premijer Jonas Gahr Stoere na konferenciji za novinare.

Norveška je krajem septembra ukinula posljednje mjere na suzbijanju širenja koronavirusa, koje su 18 mjeseci ograničavale društvene interakcije i ugrozile su brojne poslovne aktivnosti.

Pored činjenice da je 87 posto odraslih Norvežana primilo barem dvije doze vakcine protiv COVID-19, i 70 posto ukupnog stanovništva je vakcinisano, brojke zaraženih i hospitaliziranih u rapidnom su, međutim, porastu.

Ta nordijska zemlja ipak se nije vratila lockdownu, opredjeljujući se umjesto toga za digitalne propusnice kao način nastavka rada barova, restorana, koncertnih dvorana i sportskih arena, tvrdi Stoere, nešto s čime se nakratko eksperimentisalo u određenom momentu ali se odustalo od toga nakon pada broja zaraženih.

Oni koji nisu vakcinisani moraju se često testirati kako bi njihove Covid propusnice ostale važeće, dodaje vlada.

Vlasti će također pojačati testiranja za nevakcinisano zdravstveno osoblje.

- Želimo redovni režim testiranja, dva puta sedmično, za nevakcinisano zdravstveno osoblje, i oni moraju nositi maske za lice - izjavila je ministrica zdravstva Ingvild Kjerkol na konferenciji za novinare.

Ona nije rekla kakve će kazne uslijediti ukoliko zdravstveni radnici to odbiju.

Vlada želi od lokalnih vlasti da pojačaju testiranja u školama i na univerzitetima, što trenutno nije praksa. Studenti i učenici neće morati nositi maske za lice.

Norveška koristi vakcine koje su proizveli  Pfizer i Moderna u svojoj nacionalnoj kampanji, a koje se daju od septembra svima starosti od 12 godina i više, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Norveška bi trebala ubrzati usvajanje pravila i propisa EU

INZ: Poziv vrtićima i roditeljima čija djeca nisu vakcinisana na području ZDK i cijele BiH

Norveška planira povećati vojnu potrošnju na akumuliranih 56 milijardi dolara do 2036.

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta