Bosna i Hercegovina     | 12.11.2021. 14:16 |

U Goraždu akcija mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska

FENA Elma Geca

U Goraždu akcija mjerenja šećera u krvi,  krvnog pritiska i vakcinacija protiv Covida-19

GORAŽDE, 12. novembra (FENA) - Zavod za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) u saradnji s Domom zdravlja "dr. Isak Samokovlija“ i Udruženjem oboljelih od dijabetesa, danas je u Goraždu organizirao akciju mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska.

Akcija je organizirana povodom 14. novembra, Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa u namjeri da se skrene pažnja na značaj prevencije ove bolesti.

- Odlučili smo na ovaj način da građanima omogućimo mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska uz savjete o potrebi prevencije i česte kontrole  šećera u krvi. Prema podacima Zavoda, imamo 1.168 oboljeih što je u odnosu na broj stanovnika visoka incidenca, a samo u prošloj godini smo imali 47 novootkrivenih i svake godine se nažalost broj oboljelih povećava - kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Medina Bičo.

Građanima je danas na istom punktu, ispred Centra za kulturu, omogućena i vakcinacija protiv koronavirusa, što su mnogi i iskoristili.

- Njihova osnovna bolest uzrokuje znatne poteškoće dijabetičarima koji spadaju u rizične skupine i nažalost razviju komplikacije ukoliko dobiju Covid-19, tako da je jako bitno da se vakcinišu ali isto tako i svi ostali građani koji do sada to nisu uradili. Na raspolaganju su vakcine AstraZeneca, Sinofarm i Moderna a interesovanje je prilično veliko čime smo zadovoljni. Ranije smo vakcinalni punkt imali i na sajmu Dani jabuke i nije bila neka velika zainteresiranost, međutim danas vjerovatno zbog mjerenja šećera i krvnog pritiska je veća i zainteresiranost za vakcine - naglasila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Na području tog kantona procenat vakcinacije iznosi blizu 46 posto od ukupnog broja punoljetnih građana.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Počela akcija 'Za još ljepši Tomislavgrad'

Zenička policija pronašla i oduzela više od 1 kg opojne droge

MUPKS - U Novom Gradu pronađeno oružje i droga, uhapšen muškarac

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'