Regija     | 12.11.2021. 12:57 |

U Sloveniji i dalje visok broj zaraza, politički čelnici pozivaju na cijepljenje

FENA Agencije

LJUBLJANA, 12. studenoga (FENA) - U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđena 3431 zaraza koronavirusom te 14 preminulih, što je neznatno manje novih infekcija nego dan ranije, a politički čelnici upozoravaju i dalje na kritičnost situacije i pozivaju na cijepljenje kao jedini izlaz.

Samo nas veća procijepljenost može izvući od sve većeg trpljenja, rasta smrtnih slučajeva, opterećenja zdravstvenog sustava i osjećaja nemoći, naveo je u apelu javnosti predsjednik države Borut Pahor, dodavši da solidarnost i cijepljenje u što većem broju mora biti zajednički cilj.

"Možda nikada nismo bili tako vitalno ovisni jedan od drugog, a kad je najteže onda smo najbolji i onda pobjeđujemo", naveo je Pahor u svojoj poslanici građanima, prenosi Hina.

Slično o izlasku iz sadašnje zdravstvene krize misli i premijer Janez Janša, koji je o problemu još uvijek nedovoljne procijepljenosti govorio u četvrtak pred parlamentarnim odborom za zdravstvo.

"Jedino što nas može spasiti ove korona krize jest cijepljenje", kazao je Janša.

U Sloveniji je trenutno cijepljeno 53,6 posto populacije, manje nego u nekim državama zapadne i sjeverne Europe, no po njegovim se riječima stvari zadnjih dana popravljaju pa je u redovima za cijepljenje sve više ljudi, osobito onih koji dolaze po treću dozu.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata, s 9188 testiranja, potvrđena 3431 nova infekcija, uz 37,6 posto pozitivnih testova, a 14 ljudi je umrlo, objavio je u petak nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

To je nešto povoljnije nego dan ranije, ali trendovi četvrtog vala epidemije su još uvijek u porastu, a najveća opterećenost zdravstvenog sustava očekuje se tek krajem mjeseca.

Sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu porastao je na 3156 slučajeva, incidencija zaraza u 14 dana na sto tisuća stanovnika porasla je na 1939, a u bolnicama je već skoro tisuću oboljelih.

Prema zadnjim podacima ministarstva zdravstva, hospitalizirano je 954 covid pacijenata, s time što ih je u zadnja 24 sata primljeno još 114, dok je iz bolnica na kućnu njegu otpušteno 66.

Na intenzivnim odjelima je 215 teže oboljelih, što je skoro maksimalan mogući broj koliko ih je ranijim planom bolničkih kapaciteta predvidjela vlada.

Prosječna dob hospitaliziranih je 57 godina, najmlađem pacijentu je 29, a najstarijem 83 godine, objavilo je u petak slovensko ministarstvo zdravstva.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'