Kultura     | 12.11.2021. 11:48 |

NPS - Večeras koncert povodom 100 godina muzičkog obrazovanja u BiH

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 12. novembra (FENA) - U Narodnom pozorištu Sarajevo večeras će biti upriličen koncert pod dirigentskom palicom maestra Uroša Lajovica iz Slovenije, koji su okviru obilježavanja 100 godina muzičkog obrazovanja u BiH organizirali Srednja muzička škola i Sarajevska filharmonija.

Direktorica Srednje muzičke škole Tatjana Romanić i maestra Tijana Vignjević, koja je uradila veliki dio posla u vezi večerašnjeg koncerta, na konferenciji za novinare su navele da su ponosne i sretne kada vide sadašnje i bivše učenike škole pod dirigentskom palicom Uroša Lajovica. Na ovaj način se ujedno odaje počast svima onima koji su osnovali oblasnu muzičku školu 1920. godine.

Maestro Lajovic je izrazio nadu da će koncert biti uspješan dodajući da je za srednjoškolce veoma važno da imaju podršku profesionalaca. Sa pedagoškog aspekta maestro je ocijenio da ima velikog potencijala među mladim ljudima dodajući da je dosad radio s bivšim učenicima Srednje muzičke škole.

Vršilac dužnosti direktora Sarajevske filharmonije Adi Šehu zahvalio je upravi Narodnog pozorišta koja je, kako je rekao, prepoznala značaj obilježavanja ovog jubileja i svojim mogućnostima i kapacitetima podržala izvedbu koncerta.

- Nastavak saradnje i obilježavanja ovog jubileja u BiH i Sarajevu trebalo bi obilježiti pokretanje dječje sarajevske filharmonije. Inicijativa je već pokrenuta i potpisano je pismo namjere između tri osnovne muzičke škole i Srednje muzičke škole sa Sarajevskom filharmonijom o pokretanju projeketa dječje filharmonije - naveo je Šehu.

Koncert počinje u 20 sati, a na programu su simfonijska djela iz opusa Mozarta, Beethovena, Haydna, te Prokofieva.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ramazan u Mostaru: U Kulturnom centru Mostar-Sjever održan predramazanski koncert

Održan koncert kamerne muzike posvećen 150. obljetnici rođenja Schönberga i Hahna

Humanitarni koncert pod maskama u nedjelju u Kosači

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo