Svijet     | 11.11.2021. 20:29 |

Palestinac prekinuo 113-dnevni štrajk glađu u izraleskom zatvoru

FENA Internet

GAZA/RAMALLAH, 11. novembra (FENA) - Palestinski zatvorenik prekinuo je 113-dnevni štrajk glađu u četvrtak nakon što je Izrael pristao da ne produži njegovo zatočenje bez suđenja iza februara, saopćili su palestinski zvaničnici.

Majka Miqdada al-Qawasmija izrazila je zabrinutost za njegov život u ovoj sedmici nakon što mu se stanje pogoršalo. Zvaničnici su saopćili da je on odbijao da prihvati hranu tokom protesta, i da je pio samo vodu sa solju i da su mu izraelski doktori davali vitamine i lijekove.

Qawasmijeva tjelesna težina skoro se prepolovila od jula, tvrdi njegova porodica.

- Dogovor je postignut da se oslobodi herojski zatvorenik Miqdad al-Qawasmi narednog februara - izjavio je Nahid Fakhouri, direktor medijskog ureda za palestinske zatvorenike.

- On je okončao svoj štrajk glađu i može ponovo početi da jede, u zavisnosti od toga da li mu doktori dopuste da jede u skladu s njegovim zdravstvnim stanjem - kazao je.

Drugi palestinski zvaničnik iz Udruženja palestinskih zatvorenika izjavio je da će se februarsko oslobađanje podudariti s krajem perioda ‮Q‬awasmijevog takozvanog “administrativnog zatvaranja” koje se ne može obnoviti.

Glasnogovornica izraelske zatvorske službe potvrdila je da je Qawasmi prekinuo štrajk glađu ali nije imala dodatnih informacija.

Još petorica Palestinaca uhapšenih bez suđenja također su u štrajku glađu, saopćili su palestinski zvaničnici.

Izrael može držati u zatočeništvu Palestince koje smatra osumnjičenima, obično u postupcima zbog kršenja sigurnosti, do 60 dana bez podizanja optužnice i produžiti taj period uz sudsko odobrenje.

Ujedinjene nacije i Evropska unija kritikuju takvu praksu. Izrael tvrdi da identitet operativaca koji djeluju pod krinkom i njihovih izvora može biti kompromitiran redovnim sudskim postupkom.

Qawasmi je uhpšen u januaru.

Izraelski sigurnosni zvaničnik izjavio je da je njegovo hapšenje izvedeno na “dobro utemeljenim obavještajnim podacima predstavljenim sudu”, po pitanju njegove umješanosti u aktivnosti povezane s islamističkom grupom Hamas.

Portparol Hamasa Hazem Qassem pozdravio je današnji sporazum kao “pobjedu”.

Oko 500 Palestinaca drži se u izraelskim zatvorima u okviru administrativnog pritvaranja, tvrde palestinski zvničnici.

Izrael nikada nije objavio tu cifru, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Osuđeni bivši poljski ministar unutrašnjih poslova Kaminski započeo štrajk glađu u zatvoru

U Tuzli održan skup podrške narodu Palestine (VIDEO)

U Tuzli održan skup podrške narodu Palestine

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!