Regija     | 11.11.2021. 16:23 |

Beroš: Delta-plus soj na tri lokacije, 10 posto zaraznija varijanta delte

FENA Agencije

ZAGREB, 11. studenoga (FENA) - Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je upozorio da se delta-plus soj koronavirusa, 10 posto zaraznija varijanta od brzoširećeg dosadašnjeg delta soja, pojavio u Hrvatskoj na tri lokacije, u zemlji se bilježe rekordni brojevi novozaraženih i umrlih, pa je pozvao građane da se što prije cijepe.

Delta-plus soj pojavio se prošloga tjedna u Hrvatskoj i do sada je zabilježen u Čakovcu, Splitu i Zagrebu, rekao je Beroš na sjednici Vlade RH iznoseći to kao dodatni argument za cijepjenje.

Od ključne je važnosti da se građani što ranije upute po treću dozu cjepiva kako bi bili maksimalno zaštićeni od postojećih i novih varijanti koronavirusa, kazao je i dodao kako je treća doza osobito značajna u sredinama s velikim brojem novooboljelih.

Beroš je iznio i podatak da je u Hrvatskoj do sada cijepljeno 58,67 posto odraslog stanovništva, a dodatnom dozom cijepljeno je 61.356 osoba, terenskim radom patronažnih sestara cijepljeno je 49 posto kontaktiranih starijih osoba, što je povećanje od 25 posto u odnosu na tjedan ranije.

Izrazio je uvjerenje da ovaj skok u cijepljenju pokazuje sve veću svjesnost građana o ozbiljnosti situacije i ključnoj ulozi cjepiva u očuvanju zdravlja.

Ustvrdio je i da su detektirana 583 zaražena djelatnika u zdravstvenom sustavu nakon uvođenja sigurnosne mjere upotrebe covid potvrda.

"To najbolje pokazuje utemeljenost i potrebu te mjere jer je u toliko slučajeva spriječeno širenje zaraze u zdravstvenom sustavu", istaknuo je.

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je da će sutra Stožer donijeti nove odluke o obavezi testiranja na koronavirus kao preduvjetu za obavljanje poslova i djelatnosti, od čega će biti izuzeti oni s EU digitalnim covid potvrdama.

Podsjetio je da su zbog pogoršane epidemiološke situacije u Hrvatskoj 5. studenoga donesene odluke o ograničenju okupljanja i strožim epidemiološkim mjerama koje vrijede do 30. studenoga, prenosi Hina.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Macan: Zbog velike izlaznosti rezultati hrvatskih izbora nisu upitni, a politika prema BiH ostaje ista

Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu

Hrvatska: Podignuta optužnica protiv troje krijumčara droge vrijedne 3,3 milijuna eura

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana