Bosna i Hercegovina     | 11.11.2021. 14:51 |

Nacrt budžeta TK za 2022. veći za 11 posto u odnosu na početni budžet 2021.

FENA Anisa Mahmutović

TUZLA, 11. novembra (FENA) - Vlada Tuzlanskog kantona danas je na sjednici utvrdila Nacrt budžeta tog kantona za 2022. godinu u iznosu 460,5 miliona KM.

- Istakao bih samo one značajnije stavke koje su uvećane u ovom početnom budžetu za 2022 godinu. Prije svega radi se o uvećanju izdvajanja za socijalna davanja od 2,3 miliona KM, što je za 6,5 posto više u odnosu na raniji rebalans. Također, uvećana su sredstva za boračku populaciju smatrajući da je to izuzetno potrebno, sada smo dosegli 20 miliona za boračku populaciju, što je za 23 posto više u odnosu na početni budžet ove godine - izjavio je ministar finansija TK Vedran Lakić

Povećanjem su obuhvaćeni i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova TK, odnosno 5,5 miliona je uvršteno u budžet, a razlog je potpisan kolektivni ugovor sa Sindikatom MUP-a TK. Za robne rezerve je još obezbijeđeno 550 hiljada KM.

U Nacrtu Budžeta poticaji za poljoprivredu iznose osam miliona KM.

- Vlada TK je opredjeljenja da trebamo uvesti model taks free u narednoj godini i za taj sistem smo izdvojili pola miliona KM, što znači da se opredjeljujemo za pomoć privredi – izjavio je Lakić.

U Ministarstvu finansija TK je predviđeno 2,8 KM za otplatu duga. U okviru Ministarstva obrazovanja je dodatnih 600 hiljada KM za završetak Muzičke škole. Došlo je do uvećanja sredstava za sportsku infrastrukturu, a predviđena su i sredstva za pomoć ugostiteljima i javnim prijevoznicima.

- Kada je riječ o socijalnim davanjima također bih istakao isti trend kao što smo imali za posljednja dva mjeseca ove godine, uvećanje dječijeg doplatka i mnoge druge programe iz oblasti socijalne zaštite - izjavio je Lakić.

Premijer Tuzlanskog kantona je kazao da budžeta za 2022. godinu predstavlja najvažniji akt u djelovanju i radu Vlade TK.

- Napravili smo povećanja i prihodovne i rashodovne strane. Povećanja prihodovane strane su determinirana projekcijama Federalnog ministarstva finansija, a onda shodno tome smo napravili ovu rashodovnu stranu, koja povećava budžetsku sliku za 11 procenata u odnosu na početni budžet za ovu godinu - rekao je Hodžić.

Uslijedit će javna rasprava na kojoj će doći do određenih korekcija, a najavljeno je da će pokušati povećati stavke za poticaje poljoprivredi i privredi, te povećati stavku za robne rezerve.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Pomoć Vlade TK u izmirenju doprinosa za zaposlenike u 'Kuli' Gradačac

Vlada TK odobrila duplo više sredstava za kulturu

Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila 33.500 KM za košarkašku reprezentaciju BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom