Kultura     | 14.11.2021. 13:57 |

Osnovna muzička škola Tuzla zakoračila u osmu deceniju uspješnog rada

FENA Anisa Mahmutović

TUZLA, 14. novembra (FENA) - Osnovna muzička škola u Tuzli zakoračila je u osmu deceniju uspješnog rada. Kroz odsjeke klavira, harmonike, gitare, violine, violončela, klarineta, saksofona, flaute, solo pjevanja i baleta, mališani uče prve note i prve korake u muzičkoj umjetnosti.

Trenutno Osnovnu muzičku školu u Tuzli pohađa 370 učenika raspoređenih u klase, a tu se prvenstveno razvija ljubav i osjećaj prema muzici.

Sarah Skopljak je mlada profesorica na odsjeku klavira koja djeci prvenstveno želi prenijeti svoju ljubav prema umjetnosti, a onda doprinijeti odgojnoj komponenti budućih umjetnika.

- Važno je da naši mladi u svojim najranijim godinama osjete tu ljepotu koju pruža muzika i ovaj poziv. Naravno neće svi naši učenici biti profesionalni muzičari i umjetnici, ali sigurno će kroz život pamtiti sve svoje odsvirane note i tu muziku koju su stvarali – kaže Skopljak u razgovoru za Fenu.

Ipak, društvo ponekad nema dovoljno razvijen kulturni osjećaj, pa se tako profesorica Skopljak susrela sa sažaljenjem pojedinaca kada je odlučila da će biti pijanistica, uprkos činjenici da upravo umjetnici u našu zemlju donose najviše nagrada.

- Moram da kažem da sam od srca ponosna na sve svoje prijatelje iz tih profesija, ali sam još ponosnija na sve svoje kolege i na ono što smo postigli u ovoj našoj zemlji. Ponosim se također što se preko naših takmičara širom svijeta čulo za Bosnu i Hercegovinu – istakla je Skopljak.

Ni Osnovna muzička škola u Tuzli nema idealne uslove rada, ali svojom kreativnošću nadomjeste sve ono što im nedostaje, kako bi bili jednako kvalitetni kao njihove kolege iz zemalja gdje je umjetnost poštovana.

- Imati mlade ljude koji se bave ovim poslom što bi svakoj državi trebalo biti na ponos, ali mi nažalost nismo te sreće, pa često svoj rad promoviramo van naših granica, te tamo budemo i nagrađeni - kaže Skopljak.

Ova škola tradicionalno organizuje koncerte posvećene bitnim datumima i tada učenici imaju priliku da pokažu ono što su učili i spremili.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Tuzli obilježen 4. april, jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana