Stranačke aktivnosti     | 10.11.2021. 19:02 |

Saopćenje za javnost SDA

FENA Saopćenje

Održana tribina SDA u Ilijašu

ONO ŠTO JE POLITIČKI IZDVAJALO ALIJU, DANAS IZDVAJA BAKIRA. ON NEĆE IZDATI BOSNU I HERCEGOVINU!

BiH ne opstaje jer to želi neko drugi, već zato što u ovom narodu leži duboki patriotizam. SDA je politički reprezent tog naroda i bošnjački narod će je održati na nogama.

Sinoć je u Kino Sali u Ilijašu održana tribina Stranke demokratske akcije na kojoj su učestvovali potpredsjednici SDA BiH Safet Softić i Melika Mahmutbegović, te član Predsjedništva SDA BiH Sedad Dedić. Tribina je organizirana u sklopu planskih aktivnosti koje provodi Centrala SDA u saradnji s kantonalnim odborima i općinskim organizacijama. Dobrodošlicu brojnim članovima i simpatizerima SDA u Ilijašu poželjeli su Mehmed Sinanović, predsjednik OO SDA Ilijaš i Akif Fazlić, načelnik općine. Tribinu je moderirao Mahir Dević, potpredsjednik KO SDA Sarajevo i predsjednik Kluba SDA u Skupštini KS. Uvodno obraćanje imao je Sedin Kahriman, predsjednik KO SDA Sarajevo, koji je informisao o aktivnostima KO SDA Sarajevo u pogledu rekonstrukcije i ojačavanja općinskih organizacija: ''Mogli smo od izbora na ovamo izvući mnogo pouka. Ove tribine su zbijanje safova, prilika da se prebrojimo i ustrojimo. Potcijenili smo ulogu, disciplinu i ujedinjenost u mržnji prema SDA. Na izbore su izašli bez jasne platforme i programa, okupljeni u stavu da mrze SDA. Sve za šta su se deklerativno zalagali, pogazili su svojom nespremnošću, nekompetencijom i neznanjem. To je eksperiment koji mnogo košta građane Kantona Sarajevo. Međutim, Ilijaš je sredina gdje se Stranka ne udaljava od naroda i gdje organi funkcionišu. Znamo koliko truda ste uložili i vidljiv je rezultat. Uz Trnovo, vi ste najsnažniji i jedan od najbolje uređenih općinskih odbora. Pred nama su druženja, razgovori i susreti sa što više ljudi. Doći ćemo u svaki sokak u Ilijašu, ujedinjeni i jedinstveni'', poručio je predsjednik Kahriman.

Oficijelni dio tribine otvoren je obraćanjem Sedada Dedića, člana Predsjedništva SDA BiH koji je iskazao zadovoljstvo i ponos članstvom u SDA, koja je bedem zaštite države BiH i njenih građana: ''Različite grupe obilaze različita područja. Upoznajemo druge sredine u obostranoj komunikaciji i obogaćujemo jedni druge. Ovo je prostor gdje govore, sugerišu i kritikuju naši članovi i građani, jer je sloboda misli i djelovanja ono za šta se bori SDA i to je ono što je čini snažnom.'' On je upozorio mlade ljude na greške koje prave u svom političkom radu: ''Znaju ići u krajnost i biti potpuno servilni, ili s druge strane biti jako destruktivni. Politika znači savjetovanje, rad i doprinos u zadacima koji su nam dodijeljeni prije svega. Mladi ljudi treba da se vrate vrijednostima, a ne oponašaju starije kolege u nekim pogrešnim ponašanjima.''

Melika Mahmutbegović, potpredsjednica SDA i potpredsjednica Federacije BiH kazala je kako je od posljednjih općih izbora naovamo, Federacija u potpunoj blokadi: ''Žele dominaciju manjine nad većinom. U tehničkom smo mandatu, gdje predsjednik Federacije koristi svaku priliku za blokadu. Vladi FBiH nedostaju 4 ministra. Ali koliko god osporavana Vlada premijera Novalića, dobro se nosi s ovom situacijom. Najbolja potvrda tome je finansijska stabilnost. Kada je ova vlada stupila na scenu, zatekla je dubiozu. Penzije su bile neredovne i iščekivale su se. To više nije slučaj. Izmiruju se i sve obaveze prema boračkoj populaciji, a za nas su to dvije najvažnije kategorije: penzioneri i borci.''

Ona je najavila i određene zakonske izmjene u FBiH, a koje se tiču važnih politika na kojima će u narednom periodu istrajavati SDA: ''To je pronatalitetna politika, rješavanje dječijih doplataka i podzakonska rješenja. Bavit ćemo se osporavanjem asimetrije između RS-a i Federacije. Ozbiljno smo shvatili svoj zadatak i rješavat ćemo naša 43 prioriteta među kojima su zapošljavanje i infrastrukturni projekti.''

Posljednji učesnik tribine bio je potpredsjednik SDA BiH i državni parlamentarac Safet Softić. ''Otkako smo krenuli s ovom političkom idejom, pa do danas, mi smo neposredno i direktnim kontaktom komunicirali s našim narodom. Vrijeme je da se izađe na teren i odgovori političkim prilikama u BiH. Imamo razloga za brigu i propitivanje o načinu na koji će završiti avantura u koju je krenuo Milorad Dodik. Treba da čujemo jedni druge. Zašto smo u SDA i šta nas čini drugačijim? Ova zemlja ne opstaje jer to želi međunarodna zajednica ili neko drugi, već zato što u ovom narodu, čiji reprezent je SDA, leži duboki patriotizam, zbog kojeg su dati životi za Bosnu i Hercegovinu. Ono što je izdvajalo Aliju među drugim političkim liderima, danas izdvaja i Bakira Izetbegovića, a to je pouzdano znanje da on neće izdati svoj narod i svoju zemlju. To daje sigurnost ovom narodu. Zbog toga smo u SDA i zbog toga tu stranku držimo na nogama. Sve drugo je politika,'' – zaključio je Softić.

Nakon izlaganja učesnika uslijedila su brojna pitanja publike i angažirana diskusija. Mladi članovi i aktivisti SDA u Ilijašu iskazali su veliki interes za aktuelne političke teme, a pitanja su tretirala sve nivoe vlasti u BiH. Tribini i druženju s rukovodstvom OO SDA u Ilijašu prisustvovala je prof. Sebija Izetbegović, potpredsjednica KO SDA Sarajevo i Jasmina Biščević-Tokić, predsjednica Glavnog odbora SDA BiH.  Naredna tribina biće organizirana u Vogošći, u četvrtak 11. novembra u 18.00 sati.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

SDA

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDA

Izetbegović traži od institucija BiH i EUFOR-a da spriječi masovna okupljanja u Srebrenici

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta