Svijet     | 10.11.2021. 17:05 |

Čelnici SAD, Meksika i Kanade na prvom samitu u pet godina

FENA Internet

MEXICO CITY, 10. novembra (FENA) - Američki predsjednik Joe Biden, meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador i kanadski premijer Justin Trudeau održat će svoj prvi sastanak licem u lice u Washingtonu, 18. novembra, saopćio je meksički ministar vanjskih poslova u srijedu.

Sastanak, koji će predstavljati prvi samit tri zemlje u posljednjih pet godina, bavit će se temama od pandemije COVID-19 do jačanja konkurentnosti lanaca snabdijevanja u Sjevernoj Americi, saopćio je ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard.

Meksička strana također će se fokusirati na ekonomski razvoj u južnom Meksiku i u Centralnoj Americi, izjavio je Ebrard na redovnoj vladinoj konferenciji za novinare s presjednikom Lopezom Obradorom.

Meksička objava potvrdila je izvještaj Reutersa da je sastanak planiran za 18.novembar.

Također je uslijedila dan nakon što je američki ambasador u Meksiku, Ken Salazar, izjavio kako se nada da će brige koje su izrazile Sjedinjene Države i privatne kompanije biti razriješene oko meksičke zakonske inicijative da se reformira tržište električnom energijom.

Prijedlog u meksičkom Kongresu koji je inicirao Lopez Obrador ima za cilj omogućiti prednost meksičkim državnim energetskim kompanijama nad privatnim firmama, a ljevičarski predsjednik upitan je na konferenciji za novinare da li će razgovarati o toj temi s Washingtonom.

Lopez Obrador je kazao da to nije na dnevnom redu razgovora, ali ako se pojavi, on će pojasniti Bidenu da Meksiko poduzima mjere kako bi osigurao da potrošači ne budu ugroženi povišenjem cijena.

Presjednik tvrdi da su prethodne meksičke vlade kontrolirale tržište električnom energijom u korist privatnog kapitala i na štetu potrošača i meksičke države.

Pored učešća u trilateralnom sastanku čelnika, Lopez Obrador također će održati bilateralne razgovore s Bidenom i Trudeauom u Washingtonu, saopćio je Ebrard.

Planirano je da Meksiko bude domaćin samita sjevernoameričkih čelnika u 2023., dodao je on.

Čelnici su počeli održavati ono što je nezvanično nazivano samitom Tri amigosa u 2005. i sastajali su se većinu godina do 2016. Ta praksa je okončana kada je američki predsjednik Donald Trump preuzeo dužnost u januaru 2017.

Tri zemlje su okupljene sporazumom o slobodnoj trgovini izmedeđu Sjedinjenih Država, Meksika i Kanade (USMCA), koji upravlja s 1,5 triliona dolara vrijednom godišnjom sjevernoameričkom trgovinskom razmjenom, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Čelnici EU-a okupit će se na samitu o gospodarskim temama i geopolitičkim pitanjima

Zelenski doputovao na 'Samit tri mora' u Vilnjusu

Varhelyi: Plan rasta može doprinijeti udvostručavanju gospodarstva zapadnog Balkana

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu