Bosna i Hercegovina     | 10.11.2021. 17:07 |

Nikšić: Deblokirati rad institucija BiH (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 10. novembra (FENA) - Predstavnici opozicionih parlamentarnih stranaka iz FBiH koji djeluju u Predstavničkom i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH smatraju ključnim pitanje povratka odlučivanja u institucije BiH, te traže izmjene Izbornog zakona koje će garantovati fer i poštene izbore - izjavio je danas predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Nermin Nikšić.

Nikšić je danas u Parlamentu BiH organizovao sastanak na koji su, kako je rekao, pozvani predsjednici opozicionih političkih partija koje su opredijeljene za zaštitu državotvornosti BiH, kao i šefovi klubova tih stranaka, te delegati u Domu naroda koji nisu iz vladajuće koalicije.

- Svi su se odazvali pozivu i imali smo vrlo konstruktivnu raspravu i doneseno je i potpisano osam zaključaka. Nije nebitno da kažemo kako iza ovih političkih partija stoji više 450.000 glasova na posljednjim izborima i to je nešto što je respektabilna snaga i što se mora uvažavati - rekao je Nikšić nakon sastanaka.

Govoreći o intenciji zaključaka Nikšić je naglasio da prije svega smatraju ključnim pitanje povratka odlučivanja u institucije BiH, u PSBiH.

- Tražimo da se preduzmu sve mjere kako bi se odlučivanje vratilo u institucije. A kad se vratimo u institucije sistema, imamo i mi svoje neke prijedloge i zaključke koji govore o daljoj deblokadi procesa - dodao je Nikšić.

Naveo je da kao opozicione političke partije nemaju baš povjerenja u dobre namjere vladajućih, te insistiraju da prvi potez nakon deblokiranja Parlamentarne skupštine BiH bude usvajanje izmjena Izbornog zakona koje će garantirati fer i poštene izbore u BiH. Dakle, izmjena Izbornog zakona koje će uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića, kvalitetniji nadzor i identifikaciju birača i videonadzor na biračkim mjestima.

- Nakon toga može se pristupiti izmjenama Ustava i dubinskim izmjenama Izbornog zakona BiH koje bi govorile o izboru članova Predsjedništva BiH i domova naroda. Također, u zaključcima smo se dotakli i dali podršku radu visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. Dali smo mu podršku na provođenju onih aktivnosti koje on smatra da su neophodne – kazao je Nikšić.

Potpisnici zaključaka, kako je dodao, tretirali su među ostalim i pitanje državne imovine gdje insistiraju na tome da se uvažavaju činjenice da je BiH nezavisna, suverena i nedjeljiva država, punopravna članica UN-a i država koja ima svoj vanjski i unutrašnji suverenitet, kao i pravni i historijski kontinuitet, te činjenicu da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće za sve.

U svojim zaključcima komentralisali su i ideju o preuranjenom gašenju OHR-a i smatraju da svi oni koji insistiraju na tome ne misle dobro BiH.

- Opozicione političke partije koje imaju zastupnike iz FBiH, koje su opredijeljene očuvanju bh. identiteta, ustavnog poretka i integriteta danas su učestvovale u ovom radu i svojim potpisima i predsjednici i prisutni zastupnici, šefovi klubova i delegati su se obavezali da će tee zaključke provoditi – istakao je Nikšić.

Zaključke su potpisali zastupnici: Nermin Nikšić, Fahrudin Radončić, Edin Forto, Elmedin Konaković, Nermin Ogrešević, Mirsad Kukić, Senad Šepić, Enver Bijedić, Aida Baručija, Denis Bećirović, Zlatko Miletić, Saša Magazinović, Jasmin Emrić, Denis Zvizdić i Predrag Kojović.

Pogledajte https://www.fena.ba/video/6729

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/11mBJRAv8EeQuhukuIg-AZQtka3-X6b7A?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče

Nikšić: Nakon godina zastoja napokon smo se pomakli naprijed

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo