Bosna i Hercegovina     | 10.11.2021. 16:19 |

Aktivnost provjere diploma inicirao Ured za borbu protiv korupcije, a Zaključkom naložila Vlada KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. novembra (FENA) - Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo provodi postupak provjere (revizije) diploma zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo. Riječ je o iznimno važnoj aktivnosti kojom se nastoje otkriti i procesuirati potencijalne zloupotrebe podataka o stručnoj spremi, vršene u cilju zapošljavanja i napredovanja u javnom sektoru KS.

Aktivnost provjere diploma inicirao je Ured, a Zaključkom naložila Vlada Kantona Sarajevo.

Kako je saopćeno, postupak provjere diploma vrši se na osnovu prikupljanja podataka (diploma) o završenoj stručnoj spremi koje Uredu dostavljaju institucije javnog sektora za svoje zaposlenike, a koje potom Ured dostavlja na utvrđivanje vjerodostojnosti obrazovnim ustanovama koje su izdale te diplome.
Obrazovne ustanove nisu mogle u svim slučajevima potvrditi vjerodostojnost diploma, a za jedan manji dio takvih slučajeva naknadno je utvrđeno da su poslodavci prvobitno dostavili pogrešne podatke o svojim zaposlenicima.

- Ovakva nepodudarnost podataka o diplomi zaposlenika može biti rezultat slučajnosti ili nenamjernog propusta lica koje je zaduženo za dostavu podataka Uredu. Međutim, ovo može imati i obilježja namjernog, organizovanog prikrivanja podataka o diplomi određene osobe i u sebi sadržavati elemente disciplinske i krivične odgovornosti - saopćeno je.

S obzirom na navedeno, Vlada KS skreće pažnju institucijama javnog sektora Kantona Sarajevo da Uredu dostavljaju tačne i vjerodostojne podatke o diplomama/stručnoj spremi svojih zaposlenika, kako bismo ovu aktivnosti zajedno proveli na najbolji način i kako bi ista dala željene rezultate.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Uk: Rekordan broj turista pokazuje našu predanost razvoju turističke industrije u Kantonu Sarajevo

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta