Kultura     | 10.11.2021. 14:43 |

Otvorena Koncertna sezona Muzičke akademije UNSA

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. novembra (FENA) - Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu (MAS) sinoć je otvorila koncertnu sezonu 2021/22 svečanim koncertom u sali “Cvjetko Rihtman” na kojem su nastupili nastavnici i saradnici MAS.

Koncert je otvorio pijanista Omer Blentić interpretacijom “Dúos para principiantes” iz “Obras de música para tecla, arpa y vihuela” (“Komadi za instrumente s tipkama, harfu i vihuelu”) španskog kompozitora Antonio de Cabezóna, nakon čega je izveo i Toccatu iz monumentalne Partite br. 6 u e molu, BWV 830 Johanna Sebastiana Bacha.

Kako se navodi u saopćenju, prvi stav Allegro ma non tanto iz Gudačkog kvarteta op. 18, br. 4 u c molu Ludwiga van Beethovena svirale su Tamara Arsovski (violina), Alma Dizdar (violina), Aida Deljkić (viola) i Belma Alić (violončelo).

Program je obuhvatio i djelo “Auf dem Strom” D. 943 Franza Schuberta koje su izvele Vedrana Šimić (sopran), Belma Alić (violončelo) i Azra Medić (klavir), nakon čega je ovaj trio interpretirao i “Élégie” op. 10, br. 5 solo pjesmu francuskog kompozitora Julesa Masseneta i Andantino iz “La captive” op. 12 (Orientale H.60C) Hectora Berlioza.

Prvi stav Sonate za violinu i klavir op. 13, br. 1 u A duru Gabriela Fauréa svirale su violinistica Lorena Milina i pijanistica Zerina Šabotić, dok se gitarista Adnan Alagić predstavio izvedbom kompozicije “Scherzo-Vals” Miguela Llobeta.

Program je zaokružen nastupom violončelistice Belme Alić koja je izvela “Dialogo”, prvi stav Sonate za violončelo solo György Ligetija.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Klavirski duo Trevisan i Zaccaria na Muzičkoj akademiji UNSA 20. aprila

Muzička akademija UNSA - Održana prva bh. izvedba kompozicije "Vexations" Erika Satiea

Tri koncerta studenata Muzičke akademije UNSA u sklopu Majskih muzičkih svečanosti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana