Bosna i Hercegovina     | 10.11.2021. 13:03 |

Košarac: Ministri iz RS-a bili protivi svih tačaka na sjednici Vijeća ministara

FENA Senka Trgovčević

SARAEVO, 9. novembra (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da su na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH ministri iz Republike Srpske glasali protiv svih tačaka dnevnog reda.

- Te tačke su dobile negativno mišljenje. Shodno krizi koju je proizveo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i nakaradnih odluka Ustavnog suda BiH, naše ponašanje je bilo u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske i drugih institucija RS-a - rekao je Košarac.

Kaže da je veoma značajno otvoriti politički dijalog i na ustavan način naći rješenja.

- Nećemo dozvoliti bilo kakve takve napade na ustavni kapacitet Republike Srpske. Cijenimo da je veoma značajno okupit se oko izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma. U tom kontekstu naše nastojanje jeste da takve zagarantovane ustavne vrijednosti, kakve je dao Aneks IV Dejtonskog sporazuma, vratimo Republici Srpskoj, smatrajući da to radimo isključivo demokratski, na legalan i ustavan način, a naše odlučivanje i kretanje na nivou Vijeća ministara bit će u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srspke - poručio je Košarac nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Glasanje državljana Republike Hrvatske u BiH 16. i 17. travnja

Košarac: RS ima kredibilan zahtjev da sjedište apelacionog vijeća bude u Banja Luci

Vrijednost izvoza organskih proizvoda iz BiH premašila osam miliona eura

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo