Sport     | 10.11.2021. 08:57 |

Olimpijsko sankalište u Pekingu privremeno zatvoreno zbog teže povrede Poljaka

FENA Internet

PEKING, 10. novembra (FENA) - Organizatori Olimpijskih igara u Pekingu bili su prisiljeni privremeno zatvoriti sankalište nakon što je poljski takmičar Mateusz Sochowicz teško povrijeđen na treningu, saopćio je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) potvrđujući da će staza  biti ponovo otvorena nakon što se isprave sve moguće greške.

Kako prenosi AFP, poljski sankaš je teško povrijedio koljeno, a posljedice nesreće mogle su biti mnogo gore, jer se mogla ponoviti tragedija sa Olimpijskih igara u Vancouveru, kada je poginuo Gruzijac Nodar Kumaritašvili.

 - Na spajanju muške i ženske staze iznenada sam ugledao prepreku u sredini. Spustio sam sanke, postavio se u drugi položaj, ali sam udario lijevim koljenom o pregradu. Ova reakcija mi je vjerovatno spasila život - rekao je 25-godišnji poljski sankaš, koji je u nesreći zadobio duboku posjekotinu na nozi.

- Bio sam šokiran. Iz koljena mi je virila kost, a iz desne noge mi je potekla krv. Ekipa na stazi mi se učinila nesposobnom. Nisu znali šta da rade, nisu znali hitnu proceduru -  dodao je 25-godišnji Sochowicz, koji je nastup na posljednjim Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongchangu završio na 27. mjestu.

- Stazu i okolnosti u kojima se ova nesreća dogodila veoma ozbiljno istražuju Svjetska sankaška federacija i Organizacioni odbor igara. Nadam se da su nešto naučili iz ove lekcije, ali imaju dovoljno vremena za ispravke - rekao je potpredsjednik MOK-a  Juan Antonio Samaranch Salisachs, koji je potvrdio da je staza prije takmičenja za sigurnost dobila mnogo pohvala.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Članovi Grupe prijateljstva za Aziju PSBiH u Pekingu - Postoji prostor za unapređenje saradnje

U poplavama u Pekingu 33 osobe poginule, 18 se vodi kao nestale

Peking zabilježio najtopliji junski dan u više od 60 godina

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana