Bosna i Hercegovina     | 10.11.2021. 08:13 |

IGK podnio krivičnu prijavu protiv Marka Trošića zbog negiranja genocida

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. novembra (FENA) - Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podnio je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv novinara Tanjuga Marka Trošića zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Trošić je, kako navodi IGK u saopćenju za javnost, u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića tokom intervjua negirao genocid u Srebrenici koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova, na koji način je počinio krivično djelo iz člana 145a stav (3) Krivičnog zakona BiH,

Kao dokaz iznijetih tvrdnji, IGK je predao materijalni dokaz iz medija u kome se jasno i nedvosmisleno vidi negiranje genocida u Srebrenici.

Naime navedeni novinar je iznosio vlastito mišljenje, koje nije zasnovano na sudskim, historijskim i naučnim činjenicama o genocidu u Srebrenici. Tokom intervjua novinar je prvo rekao kako se neće složiti sa konstatacijom da je bio genocid, a potom da njegov stav nije bitan.

-Novinar, dakle nije baratao činjenicama, već vlastitim komentarom i mišljenjem koji direktno negiraju sudske, naučne i historijske činjenice o genocidu u Srebrenici. Novinar je negiranjem genocida u Srebrenici ponizio žrtve genocioda ali i međunarodne sudove, međunarodno pravo, međunarodnu pravdu i međunarodne institucije, posebno UN - navode iz IGK-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

IGK: Proglasiti 11. juli Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

IGK - Genocid u Prijedoru ostaje opomena čovjeku i čovječanstvu

Dodik podnio krivičnu prijavu Republičkom tužilaštvu protiv tužioca Tužilaštva BiH Nedima Ćosića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo