Bosna i Hercegovina     | 09.11.2021. 18:50 |

Nikšić: Stanje u BiH neće biti riješeno bez sankcija za one koji ugrožavaju ustavnopravni poredak

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 9. novembra (FENA) - Stanje u Bosni i Hercegovini neće biti riješeno ukoliko se ne uvedu sankcije za one koji ugrožavaju ustavnopravni poredak, kazao je danas predsjednik Socijaldemokratska partije (SDP) BiH Nermin Nikšić.

On je na taj način odgovorio na pitanje novinara o posjeti zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država i specijalnog izaslanika predsjednika Joea Bidena Gabriela Escobara i neuvođenju sankcija.

Podsjetio je na situaciju kada su sankcije trebale biti uvedene, ali je član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik otišao u Beograd kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića gdje je reterirao, ali nakon tri dana postao je još gori.

- Evidentno je da ukoliko se nešto želi rješavati da se određeni političari moraju sankcionirati. Teško je očekivati da će Dodik promijeniti svoje stavove i ponašanje te postati kooperativan - smatra Nikšić.

No, dodaje, bilo bi mnogo bolje da u BiH funkcioniraju institucije, posebno pravosudne, i djeluju protiv svih onih koji narušavaju pravni sistem BiH bez obzira iz koje su političke partije. No, budući da to nije slučaj očekuje se od onih koji imaju mogućnost i sredstva prinude da uvedu neke sankcije da to i urade, ističe Nikšić.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Sankcije Evropske unije protiv izraelskih ekstremista

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija (VIDEO)

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'