Stranačke aktivnosti     | 09.11.2021. 13:57 |

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

Zbog divljanja cijena mineralnog đubriva neophodne mjere vlasti


Pozivamo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske da zbog nekontrolisanog rasta cijena mineralnih đubriva u najkraćem roku donese mjere za pomoć proizvođačima žitarica u Republici Srpskoj, kažu u Resoru za poljoprivredu Gradske organizacije SDS Banjaluka.

Oni upozoravaju će rast cijena mineralnih đubriva neminovno dovesti do smanjenja prinosa zasijanih površina, kao i površina koje će biti posijane, u proljeće 2022. godine.

„Da li se gospoda iz Ministarstva pitaju na koji način će poljoprivrednici obezbjediti finansijska sredstva za prihranu ozimih žitarica u februaru i martu naredne godine, kao i sredstva za sjetvu kukuruza, koji se, kao najzastupljenija žitarica u Republici Srpskoj, sije na približno 150.000 hektara“, kažu u Resoru za poljoprivredu SDS Banjaluka.

On su upitali Ministarstvo da li znaju da su cijene mineralnih đubriva podivljale.

„Znaju li da se za tonu uree treba izdvojiti minimalno 1900 KM, a za tonu KAN đubriva, 1.400 KM? I cijene NPK đubriva sa više fosfora i kalijuma prelaze čak 2000 KM za jednu tonu. Uz ovakve cijene đubriva, kao i goriva, koje će takođe, prema svim procjenama, rasti do proljeća, i sa trenutnim iznosima podsticaja resornog Ministarstva, poljoprivrednici će, u narednoj godini, sigurno posijati manje površina pod kukuruzom i jarim žitima“, upozoravaju iz Resora za poljoprivredu SDS Banjaluka.

Oni su resornom ministru predložili da hitno, organizuje sastanak sa proizvođačima žitarica u Republici Srpskoj, kako bi se pronašli načini za prevazilaženje problema koji će se, sigurno, pojaviti prije prihrane zasijanih žita i predstojeću proljećnu sjetvu kukuruza.

„Republika Srpska ionako ne zadovoljava sopstvene potrebe za pšenicom i kukuruzom. Svako daljnje smanjenje zasijanih površina lančano će da se odrazi i na smanjenje stočnog fonda u Srpskoj, koji je već godinama u nezavidnom položaju, zbog nekontrolisanog uvoza mesa i prerađevina od mesa, čemu su najviše kumovali SNSD-ovi ministri“, poručuju iz Resora za poljoprivredu SDS Banjaluka.

Gradska organizacija SDS Banja Luka

 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

SDS

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'