Svijet     | 08.11.2021. 18:22 |

Saakašvili prebačen u zatvorsku bolnicu zbog štrajka glađu

FENA Internet

TBILISI, 8. novembra (FENA) - Gruzijski zatočeni bivši predsjednik i opozicioni čelnik Mihail Saakašvili, koji je sedmicama u štrajku glađu, prebačeen je u ponedjeljak u zatvorsku bolnicu, saopćili su zvaničnici

- U cilju sprečavanja pogoršanja zdravstvenog stanja Mihaila Saakašvilija i zbog povećanog rizika po njegovu sigunost, on je prebačen iz zatvora broj 12 u medicinsku ustanovu 18 za zatvorenike - navodi gruzijski odjel za zatvore u saopćenju.

Objava dolazi u vrijeme dok se njegove pristalice pripremaju da protestuju u Tbilisiju kako bi zatražili njegovu hospitalizaciju u civilnoj klinici - kako je preporučilo medicinsko osoblje - a ne u zatvorskoj bolnici.

Tokom dana su doktori koji su preglredali Saakašvilija saopćili da je on “ visokom riziku od sistematskih komplikacija i treba biti hitno liječen u savremenoj klinici”.

Gruzijski ombudsman za ljudska prava Nino Lomjaria izjavila je da je zatvorska bolnica grubo prekršila liječničke kriterije.

Gruzijski predsjedenik u periodu 2004.-2013. godine, Saakašvili je uhapšen 1. oktobra po povratku iz egzila u Ukrajini, prenosi AFP. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Hrvatska: Sud odbio Horvatinčićev zahtjev za uvjetnim puštanjem

Split: Jednomjesečni zatvor za 13 navijača

Ubojica mladog Splićanina ozlijeđen u zatvoru

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta