Bosna i Hercegovina     | 08.11.2021. 14:43 |

Certificirana 34 predavača za koordinaciju i upravljanje kampovima za raseljene

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. novembra (FENA) - Nakon petodnevne obuke kojom se nastoje ojačati kapaciteti i pripremljenost lokalnih zajednica u BiH da odgovore na raseljavanje, 34 osobe su zvanično certificirane za predavače u oblasti koordinacije i upravljanja kampovima (Camp Coordination and Camp Management - CCCM).  

Cilj obuke je bio osigurati da su usluge i zaštita u lokalnoj zajednici u skladu s lokalnim i međunarodnim zakonima, smjernicama i dogovorenim standardima, a kako bi se poboljšala kvaliteta života i dostojanstvo u slučaju raseljavanja uzrokovanih katastrofama.

Obuka je organizovana u okviru Zajedničkog programa „Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini“, finansiranog od strane Vlade Švicarske i Ujedinjenih nacija (UN) koji ima za cilj rješavanje ključnih prioriteta u oblasti smanjenja rizika od katastrofa (DRR) koje su utvrdile lokalne vlasti i različiti akteri u različitim sektorima: zaštita i spašavanje, obrazovanje, socijalna i dječja zaštita, zdravlje i poljoprivreda.

Upravljanje kampom sastoji se od pružanja pomoći i zaštite interno raseljenom stanovništvu pogođenom elementarnim ili drugim nesrećama koje živi u kampovima, u skladu sa zakonskim okvirom zaštite i humanitarnim standardima. Kroz CCCM nastoje se poboljšati uvjeti života raseljenih osoba, osigurati im pomoć i zaštitu u mjestu raseljavanja te naći trajna rješenja za okončanje privremenog smještaja.

Šef Odsjeka za strateško planiranje, mjere zaštite i spašavanja Ministarstva sigurnosti BiH Idriz Brković naglasio je da zaštita i spašavanje moraju predstavljati prioritetni državni sigurnosni interes, čijim se ostvarivanjem, osim jačanja državne sigurnosti, smanjuje broj ljudskih žrtava i materijalnih šteta.

Istaknuto je da su posljedice klimatskih promjena sve prisutnije u cijelom svijetu, te tako i u Bosni i Hercegovini, što dovodi do rizika velikog raseljavanja stanovništva. Spremnost na odgovor na posljedice klimatskih promjena postaje sve važnije u današnje vrijeme. 

Obukom novih predavača za koordinaciju kampova i upravljanje kampovima ojačani su kapaciteti lokalnih zajednica, sklonih katastrofama u Bosni i Hercegovini, da spremno odgovore na raseljavanja putem zaštite i primjene rodno osjetljivog pristupa.

Kako bi se osigurala kvaliteta i sveobuhvatnost, u realizaciju programa obuke predavača uključeni su Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine - Sektor za zaštitu i spašavanje, entitetske uprave civilnih zaštita Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, Crveni krst/križ Federacije BiH, Crveni krst RS/a i Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine te zajednice u BiH koje su sklone katastrofama.

Za provedbu Zajedničkog programa zadužene su UN agencije: Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF), Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) u partnerstvu sa lokalnim vlastima i relevantnim implementacionim partnerima iz vladinog i nevladinog sektora.

CCCM obuku je razvila i implementirala Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini koja je partner u realizaciji te aktivnosti, saopćeno je iz UN-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vučić: Krajem travnja na dnevnom redu UN-a rezolucija o genocidu u Srebrenici

Lazzarini: U Gazi se stvara generacija 'izgubljene djece'

Komšić: Visoki predstavnik usporio napredak Bosne i Hercegovine unutar evropskih integracija

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana