Bosna i Hercegovina     | 08.11.2021. 13:50 |

Mirsad Hodžić: Saradnja UKC-a Tuzla i Buffalo General Hospital traje 25 godina

FENA Hana Imamović

TUZLA, 8. novembra (FENA) - Ove godine obilježava se 25. godišnjica od uspostavljanja partnerstva između Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Buffalo General Hospital u Sjedinjenim Američkim Državama koje je umnogome doprinijelo razvoju te bh. zdravstvene ustanove, a gotovo 300 članova medicinskog osoblja boravilo je na raznim edukacijama.

Brojni stručnjaci iz raznih oblasti medicine bili su gosti i edukatori u UKC Tuzla, poput interventne kardiologinje Susan Graham, kardiotorakalnog hirurga Sayeda Raze, neurohirurga Roberta J. Plunketta i James L. Budnya, dječijeg hirurga Richard G. Azizkhana, neurofiziologa Richarda Stocktona i drugih.

Kao rezultat saradnje s univerzitetskim bolnicama u Buffalu kao što su Buffalo General Hospital, Millard Fillmor Hospital, Women & Children's Hospital (sada John R. Oishei Children's Hospital) i Roswell Park Cancer Institute, uspješno su realizirani brojni projekti koji su doprinijeli razvoju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i njegovoj vodećoj poziciji među zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini.

Kako je u razgovoru za Fenu kazao specijalista neurohirurgije UKC Tuzla Mirsad Hodžić predstavnici Univerziteta u Buffalu (UB), Opće bolnice u Buffalu (Buffalo General Hospital - BGH), grada Buffala, Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla i grada Tuzle, 21. oktobra 1996. godine bili su gosti Hillary Rodham Clinton na svečanosti u Bijeloj kući povodom početka saradnje u oblasti zdravstvene zaštite kako bi pomogli Bosni i Hercegovini u obnovi njenog zdravstvenog sistema nakon rata.

Hillary Rodham Clinton, tadašnja prva dama Sjedinjenih Država, bila je domaćin svečanosti na kojoj je formalizirano partnerstvo između univerzitetskih kliničkih bolnica Buffala i Tuzle, a Clinton je posjetila Tuzlu iste godine i opisala svoje razgovore sa stanovnicima o njihovoj zabrinutosti kako se zemlja počinje obnavljati nakon godina rata.

- Slušala sam dok su mi liječnici i medicinske sestre govorili kako je brinuti se o pacijentima usljed bombardiranja. Slušajući ljude u Tuzli, u njihovim sam glasovima čula i nadu da bi život mogao biti bolji i ponovo normalan uz mirnu egzistenciju. Projekti koje danas najavljujemo odražavaju naše uvjerenje da mir i demokratija mogu trajati u BiH - kazala je tada Clinton, prisjeća se Hodžić.

Clinton je posvetila svoju tadašnju tjednu kolumnu "Talking It Over" zdravstvenim i sigurnosnim naporima u Bosni i Hercegovini koja je objavljena u više od 100 časopisa u SAD-u i širom svijeta.

Partnerstvo je finansirano bespovratnim sredstvima u iznosu od dva miliona dolara od Američke agencije za međunarodni razvoj (United States Agency for International Development - USAID) u saradnji s Američkim međunarodnim zdravstvenim savezom (American International Health Alliance - AIHA).

Na taj način olakšana je razmjena između liječnika i medicinskih sestara, pomažući u liječenju i njezi ranjenih u ratu. Veliki broj liječnika i medicinskih sestara napustio je Bosnu i Hercegovinu tokom rata, što je dovelo do ozbiljnog nedostatka obučenog medicinskog i zdravstvenog osoblja. Zbog toga je edukativni aspekt partnerstva bio prioritet, napominje Hodić.

Misija partnerstva bila je pomoći poboljšanju zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini kroz obrazovne programe koji su pored razmjene kliničkog osoblja uključivali i časove medicinskog engleskog jezika.

Projekat je imao nekoliko prioriteta: upravljanje zdravstvenim uslugama, uključujući finansijsko upravljanje i upravljanje kvalitetom, informacione sisteme i strateško planiranje; sestrinstvo, uključujući upravljanje i proširenje uloge medicinskih sestara u njezi pacijenata; pedijatriju, uključujući smanjenje neonatalnog morbiditeta i mortaliteta, uspostavljanje programa pregleda, poboljšanje ortopedske hirurgije i brigu o djeci izbjeglicama; zdravlje žena, s naglaskom na prevenciji raka grlića maternice.

- Prije početka zvanične saradnje Buffalo General Hospital je dvije godine imao neformalnu saradnju s Univerzitetskim kliničkim centrom Tuzla zalaganjem Jacoba Bergslanda, kardiotorakalnog hirurga i profesora hirurgije na Univerzitetu u Buffalu - kaže Hodžić.

Profesor Bergsland je 1994. došao u BiH volontirati u UKC Tuzla i u to vrijeme pokrenuo razmjenu medicinskog osoblja između BGH i UKC Tuzla prikupivši više od 1,5 miliona dolara zaliha i opreme za BiH putem Međunarodne medicinske pomoći (International Medical Relief) u zapadnom New Yorku, filantropske organizacije na čijem se čelu nalazio.

Kako bi podržao obrazovni sistem, pomoćnik direktora Instituta za engleski jezik Univerziteta u Buffalu John K. Fitzer, na zamolbu Dr. Bergslanda prihvatio je da pomogne razvoj medicinskog programa na engleskom jeziku koji je omogućio bosanskohercegovačkom zdravstvenom osoblju da uspostavi profesionalne kontakte i učinkovitu komunikaciju s medicinskim osobljem tokom razmjene.

Veliki broj zdravstvenih djelatnika UKC Tuzla završio je višemjesečni program. Institut u Buffalu je također ugostio bosanskohercegovačke instruktore sa ciljem obuke učitelja na UB-u koji su po povratku u BiH predavali engleski jezik u UKC-u.

U sljedećih nekoliko godina veliki broj liječnika i medicinskih sestara iz Tuzle boravio je u Buffalo s ciljem edukacije u tamošnjim kliničkim centrima, istaknuo je Hodžić.

Zahvaljujući toj saradnji, kaže Hodić, pokrenuta je interventna kardiohirurgija u Tuzli, a time i u Bosni i Hercegovini jer se do tada nije radila. Bile su uključene i druge specijalnosti te je došlo do razvoja dječije hirurgije, pedijatrije, liječenja majke i djeteta, neurohirurgije i torakalne hirurgije.

Napominje da su znatno unaprijeđene usluge kroz tu sardanju jer je Klinički centar dobijao i opremu te je partnerstvo nastavljeno dugo godina poslije toga.

Što se tiče neurohirurgije kojom se i Hodžić bavi, oni su možda i najduže ostali u tom programu nastavivši saradnju s Buffalo General Hospital i drugim medicinskim ustanovama što traje i danas i imalo je veoma veliki značaj za poslijeratni razvoj svih grana medicine u UKC-u Tuzla.

Hodžić ističe da su ovakve saradnje neophodne jer bez njih nije moguć razvoj budući da se kroz nju realiziraju brojni projekti, organiziraju edukacije i u nju su uključeni mladi ljekari koji mogu dalje napredovati.

- To je neophodno i u stručnom i moralnom pogledu. Zahvaljujući njoj otvoreni su putevi saradnje i s drugim klinikama u drugim zemljama kao što su Njemačka i Francuska, a sve to doprinijelo je organizaciji edukacija za mlade ljekare - zaključio je u razgovoru za Fenu specijalista neurohirurgije UKC Tuzla Mirsad Hodžić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

Direktor UKC-a Tuzla pozvao visokog predstavnika da izmijeni Zakon o javnim nabavkama

Epidemiološka situacija u TK složena, ali nije alarmantna

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'