Bosna i Hercegovina     | 08.11.2021. 13:26 |

SAD daje dodatnih 1,8 milona dolara pomoći BiH za borbu protiv COVID-19

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. novembra (FENA) - Sjedinjene Američke Države su, putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), osigurale dodatnih 1,8 milona dolara pomoći Bosni i Hercegovini u borbi protiv COVID-19 i boljem odgovoru na globalnu pandemiju.    

U suradnji s Dječijim fondom Ujedinjenih nacija (UNICEF) u BiH, USAID će poboljšati upravljanje vakcinacijom, komunikaciju, praćenje i koordinaciju odgovora BiH na pandemiju.

Početak zajedničkog projekta obilježen je potpisivanjem ugovora direktorice Programskog odjela USAID-a Savannah ThomasArrigo i predstavnice UNICEF-a Rownak Khan, čemu su prisustvovale i zamjenica šefa misije u Ambasadi SAD-a Deborah Mennuti i rezidentna koordinatorica UN u BiH Ingrid Macdonald. 

- Fokusirana na upravljanje vakcinacijom, komunikaciju, praćenje i ukupnu koordinaciju, ova USAID pomoć će značajno poboljšati odgovor zdravstvenog sektora BiH na pandemiju COVID-19. Spasit će se više života i ublažiti razorne posljedice virusa - kazala je Savannah ThomasArrigo.

Khan je istakla da je USAID jedan od glavnih donatora Bosne i Hercegovine u odgovoru na COVID-19, a da je sporazum koji je danas potpisan dokaz njihove trajne posvećenosti pružanju podrške zdravstvenom sektoru Bosne i Hercegovine.

- UNICEF-ova strategija odgovora temelji se i razvija na značajnim ulaganjima kojima se posljednjih godina podržavaju svi nivoi zdravstvenog sektora i odgovori na zdravstvene krize, a oslanja se na mreže za komunikaciju o riziku, posebno za najugroženije zajednice - dodala je.   

Uključivši ova sredstva, USAID je od početka pandemije podržao Bosnu i Hercegovinu s ukupno 11,2 miliona dolara pomoći za ublažavanje posljedica COVID-a, koristeći direktne i preusmjerene fondove.

Ta podrška temelji se na decenijama rada SAD-a na spašavanju života i na vodećoj poziciji u borbi s globalnom zdravstvenom krizom. Tokom proteklih 60 godina, USAID je spasio milione ljudskih života boreći se protiv bolesti kakve su Ebola, HIV/AIDS, tuberkuloza, malarija, a sada i COVID-19, saopćeno je iz USAID-a. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Johnson: Zastupnički dom razmatrat će američku pomoć Izraelu i Ukrajini kao odvojeni zakon

Islamska zajednica u Gazi podijelila bajramske pakete

Humanitarne grupe ne mogu učiniti ništa da zaštite osoblje u Pojasu Gaze

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana