Bosna i Hercegovina     | 08.11.2021. 11:10 |

Konjic uspostavlja čvršću suradnju s dijasporom

FENA Saopćenje

KONJIC, 8. studenoga (FENA) – Načelnik Konjica Osman Ćatić i pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH u sektoru za iseljeništvo Kemo Sarač na radnom su sastanku definirali zajedničke aktivnosti u smislu uspostavljanja čvršće suradnje s dijasporom.

- Inicijativa načelnika Ćatića, koji je pokrenuo aktivnosti koje se odnose na ovu oblast, je dobrodošla u vrijeme kada znamo da je broj građana iz BiH koji žive izvan nje oko 2,5 milijuna ljudi. To su ljudi koji su izuzetno integrirani u sredinama prijema i koji su jedan mogući generator razvoja BiH, pa samim tim i općine Konjic – kazao je Sarač.

Ovom prigodom Ćatić i Sarač potpisali su memorandum o suradnji koji će, kako je istaknuto, omogućiti realizaciju projekata u saradnji s dijasporom, oslanjajući se na geopoložaj općine Konjic, njene gospodarske resurse i mogućnosti razvoja u oblasti turizma.

- U proteklom periodu poduzeli smo određene mjere kako bismo definirali modele djelovanja u namjeri da se povežemo s dijasporom. Djelujući u tom pravcu imat ćemo zaposlenika koji će biti zadužen za dijasporu, a uslijedit će i aktivnosti na elektronskoj registraciji iseljenika putem obrasca na web stranici Općine Konjic - kazao je načelnik Ćatić.

Općinski načelnik dodao je kako bi se sljedećeg ljeta u Konjicu trebao održati poslovni forum dijaspore i manifestacija Dani dijaspore na kojoj će se okupiti iseljenici s prostora općine Konjic i Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Općine Konjic.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Grad Konjic: Učinjen korak naprijed ka energetskoj nezavisnosti

Grad Mostar poziva Mostarke i Mostarce u dijaspori da popune anketu o ekonomskom razvoju

Vlada FBiH obilježila 74 godine poslovanja kompanije 'Igman' u Konjicu (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom