Magazin     | 08.11.2021. 08:11 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Zorana Pavković

MOSTAR, 8.  studenoga (FENA) -

-1519. Španjolski osvajač Hernan Cortes stigao je u Meksiko, gdje su ga Asteci, vjerujući da je on reinkarnacija asteškog božanstva Quetzalcoatl, primili s najvećim počastima.

-1656. Rođen engleski astronom i geofizičar Edmund Halley, koji je prvi odredio putanju jedne komete i predvidio njezino periodično pojavljivanje (Halleyjeva kometa). Izradio je prvi katalog sjajnih zvijezda južnog neba i prvu meteorološku kartu.

-1793. Prvi put za javnost otvoren Louvre, dvorac francuskih kraljeva od 1204, koji je odlukom revolucionarne vlade 1791. pretvoren u muzej.

-1858. Poslije pobjede nad turskom vojskom na Grahovu, Crna Gora je dobila međunarodno utvrđene granice prema Otomanskom carstvu, za koje su garantovale velike sile - Rusija, Austrija, Francuska i Pruska.

-1895. Njemački fizičar Wilhelm Conrad Roentgen otkrio X-zrake koje su po njemu nazvane Roentgenovi zraci. Za taj izum dobio je 1901. Nobelovu nagradu za fiziku.

-1923. Spriječen pokušaj Adolfa Hitlera u Münchenu da s generalom Ludendorffom izvede puč. Vođa nacista je uhićen četiri dana kasnije i osuđen na pet godina zatvora, ali je krajem 1924. amnestiran. Tijekom boravka u zatvoru napisao je knjigu "Mein Kampf", koja je kasnije postala biblija nacizma.

-1942. Savezničke snage pod zapovjedništvom generala Dwighta Eisenhowera počele iskrcavanje u Sjevernoj Africi u Drugom svjetskom ratu.

-1960. Kandidat Demokratske stranke John Kennedy postao je u 43. godini najmlađi predsjednik u povijesti SAD-a. Ubijen je u atentatu u Dallasu 22. studenoga 1963.

-1987. Umro Alija Nametak, bh. pripovjedač, dramatičar i folklorist.

-1993. Republika BiH postala članica Međunarodne organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu FAO.

-1999. Umro slovenački i jugoslovenski gimnastičar Leon Štukelj, prvi olimpijski pobjednik s prostora bivše Jugoslavije. Osvojio je šest olimpijskih medalja, od kojih tri zlatne - dvije u Parizu 1924. i jednu u Amsterdamu 1928.

-2010. EU ukinula vize za građane Bosne i Hercegovine i Albanije.

-2016. Donald Trump, kandidat republikanaca, pobijedio na američkim predsjedničkim izborima kandidatkinju demokrata Hillary Clinton. Trump je naslijedio Baracka Obamu u Bijeloj kući kao 45. predsjednik SAD-a.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo