Svijet     | 06.11.2021. 11:54 |

Vijeće sigurnosti UN pozvalo zaraćene strane u Etiopiji na primirje

FENA Internet

NEW YORK (UN), 6. novembra (FENA) - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) pozvalo je u petak na primirje sve zaraćene strane u Etiopiji.

Vijeće je posebno upozorilo na posljedice sukoba za stabilnost Etiopije i istočne Afrike, pozivajući sve strane da se suzdrže "od zapaljivog govora mržnje i poticanja na nasilje i podjele", javlja Anadolija. 

"Pored 'trajnog prekida vatre, pregovori bi se trebali baviti i "stvaranjem uslova za početak inkluzivnog etiopskog nacionalnog dijaloga za rješavanje krize i stvaranje temelja za mir i stabilnost u cijeloj zemlji'", navodi se u saopćenju Vijeća.

Članovi Vijeća sigurnosti pozvali su na poštivanje međunarodnog humanitarnog prava, siguran i nesmetan pristup humanitarne pomoći i ponovno uspostavljanje javnih službi.

Članovi Vijeća potvrdili su svoju snažnu opredijeljenost za suverenitet, političku nezavisnost, teritorijalni integritet i jedinstvo Etiopije.

Parlament Etiopije sa 547 zastupničkih mjesta sastao se u četvrtak i gotovo jednoglasno podržao šestomjesečno vanredno stanje u cijeloj zemlji.

Sve strane uključene u sukob u Tigrayju počinile su neka djela koja mogu predstavljati ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, rezultat je zajedničke istrage Ureda Ujedinjenih nacija za ljudska prava i Etiopske komisije za ljudska prava (EHRC).

U izvještaju, objavljenom početkom sedmice, poziva se na hitan prekid neprijateljstava i bilo kakvih mjera koje bi mogle pogoršati već prisutnu humanitarnu krizu.

Zajednički istražni tim (JIT) UN-a i EHRC-a posjetio je nekoliko područja u Tigrayju i drugim dijelovima Etiopije kako bi pripremili izvještaj koji pokriva period od novembra 2020. do juna ove godine.

Prema izvještaju, u sukob su uključene Etiopske nacionalne odbrambene snage (ENDF), Eritrejske odbrambene snage (EDF), specijalne snage Amhara (ASF), Amhara Fano i druge milicije s jedne strane, te specijalne snage Tigrayan (TSF), tigrajanska milicija i druge savezničke grupe s druge strane.

U istrazi se pojašnjava niz kršenja i zlostavljanja, uključujući protivpravna ubistva i vansudska pogubljenja, mučenje, seksualno i rodno zasnovano nasilje, kršenja nad izbjeglicama i prisilno raseljavanje civila.

"Postoje razumni razlozi za vjerovanje da su sve strane u sukobu ili direktno napale civile i civilne objekte ili su izvršile neselektivne napade koji su rezultirali civilnim žrtvama i uništenjem ili oštećenjem civilnih objekata", ističe se u izvještaju JIT-a.

Istražni tim je naveo da je pronašao dokaze o nezakonitim ili vansudskim ubistvima i pogubljenjima, mučenju i široko rasprostranjenim pritvaranjima, otmicama i prisilnim nestancima s obje strane.

Dodaje se da je seksualno i rodno zasnovano nasilje bilo je rasprostranjeno tokom sukoba.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Apel Generalnoj skupštini UN-a - Ujedinite se iza rezolucije obilježavanja genocida u Srebrenici

Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta