Bosna i Hercegovina     | 05.11.2021. 15:41 |

Obilne padavine  nisu uzrokovale veće probleme  na području BPK

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 5. novembra (FENA) – Obilne padavine nisu ugrozile ljude i materijalna dobra na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde. Cijelo područje kantona jutros nešto poslije deset sati ostalo je bez električne energije, a nakon nešto više od dva sata snabdijevanje je ponovo uspostavljeno.

U međuvremenu, zbog  nestanka električne energije, otkazana je nastava u drugoj smjeni u školama, a obustavljena je proizvodnja u privrednim subjektima.   

Šef Operativnog centra Civilne zaštite BPK Goražde Ramo Živojević ističe da je evidentan porast vodostaja na svim vodotocima, posebno na rijeci Prači, ali za sada nema opasnosti od izlijevanja. Usljed začepljenja propusta naselje Voznica je poplavljeno, ali se voda nije ulila u stambene objekte.

- Nivo rijeke Drine je u blagom porastu, dok je u najvećem porastu nivo rijeke Prače koji je u toku jučerašnjeg dana iznosio oko 30 centimetra, u toku noći i jutra narastao je i do dva metra. Rijeka Kolina na teritoriji općine Foča u FBiH je u blagom porastu i za sada nema opasnosti, a ukoliko u narednim danima dođe do obilnijih padavina, problemi sa vodostajima mogu se očekivati i na prostoru našeg kantona - ističe Živojević.

Što se tiče putnih komunikacija, na magistralnim putevima nisu evidentni problemi, kao i na regionalnim putnim pravcima R 448 i R 448a, dok je na području općine Pale u FBiH zbog odrona došlo je do prekida putne komunikacije koja vodi do sela Brdarići.

Na dionici Potkozara-Goražde-Prača na više mjesta došlo je do nanosa sitnijeg zemljanog i kamenog materijala na kolovoz.

Usljed obilnih padavina došlo je do porasta rijeke Koline i njenih pritoka u Općini Foča u FBiH ali za sada nema opasnosti od izlijevanja i plavljenja. Rijeka Drina je u blagom porastu i u ovom dijelu BPK Goražde.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Nema podataka o materijalnoj šteti na području BiH nakon jutrošnjeg zemljotresa

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'