Bosna i Hercegovina     | 05.11.2021. 15:20 |

Mektić : Košarac pisao Ustav BiH bez entiteta a sad bi da priča o patriotizmu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. novembra (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, koji nije učestvovao u stvaranju Republike Srpske i koji je 2005. učestvovao pisanju Ustava Republike Bosne i Hercegovine, bez entiteta, nema moralno pravo da priča o patriotizmu, kaže Dragan Mektić, član Glavnog odbora SDS.

Kako se navodi u saopćenju, 'uzaludni su pokušaji Košarca da se nametne kao nekakva moralna vertikala jer je, kaže Mektić, on izgubio i svaki lični i politički integritet'.

On kaže da se Košarac neosnovanim napadima na opoziciju dodatno kompromituje.

 - On sada pokušava okriviti opoziciju za rušenje srpskog jedinstva iako je opšte poznata stvar da su jedinstvo narušili Milorad Dodik i SNSD. To smo vidjeli i juče kada je SNSD-ov Zoran Tegeltija sazvao sjednicu Vijeća ministara i doveo u pitanje sve zaključke NSRS koji su doneseni povodom nametanja Inckovog zakona -  napominje Mektić.

On kaže da SDS ima svoju politiku kojoj je glavni cilj zalaganje za interese Republike Srpske i da neće slijediti politiku SNSD, što traži i priželjkuje Staša Košarac.

 - Nama je potpuno jasno do čega su SNSD i Dodik doveli Srpsku, u kojoj je ekonomska situacija sve gora i koju mladi ljudi napuštaju. Nama ne pada na pamet da pratimo takvu politiku. SDS će uvijek braniti interese RS, ali to ne znači da se naši i SNSD-ovi interesi poklapaju, pogotovo jer se kod njih više radi o privatnim interesima i koristoljublju - kazao je Mektić.

Komentarišući rezultate rada Staše Košaraca na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Mektić kaže da je on poljoprivredne proizvođače i prehrambenu industriju doveo u veoma tešku situaciju.

- Košarac je svojim mjerama doveo do toga da se opozove izvoz na strana tržišta, a nije stvorio nikakve kapacitete za pomoć poljoprivrednicima i privredi - naglasio je Mektić.

(FENA) E. F.

SDS

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo