Regija     | 05.11.2021. 09:27 |

Josipović: Region je u ozbiljnoj krizi

FENA Fedzad Forto

BAKU, 5. novembra (FENA) - Region je u ozbiljnoj krizi. Najvažnija riječ koja najviše nedostaje u rječnicima velikog broja političara je kompromis, jer bez kompromisa neće biti poboljšanja stanja.

Ovo je novinarima u Bakuu izjavio bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji će biti jedan od govornika na posebnom panelu posvećenom zapadnom Balkanu na 8. Globalnom Baku forumu, javlja izvještač Fene iz glavnog grada Azerbejdžana.

Po njegovim riječima, najvažniji strateški cilj svih zemalja u regiji, a i svih drugih koje već jesu u Evropskoj unije, jeste da te zemlje uđu i Evropsku uniju i da se na taj način formira jedan mehanizam saradnje i dogovora koji će smanjiti tenzije, kako one među državama, tako i one unutar svake pojedine zemlje.

- Nažalost, stvari ne idu baš onako kako bi svi željeli. Ja sam osobno uvijek isticao da je članstvo BiH i drugih zemalja ključ stabilizacije regije i svake zemlje, te nudi perpektivu razvoja i napretka svake od zemalja - rekao je Josipović.

Hrvatska pritom, kaže on, može učiniti manje-više ono što radi, da u svim tijelima EU naglašava potrebu ozbiljnog razmatranja članstva i da se stvori neki plan, ali ključevi su ipak u rukama svake pojedine zemlje.

- Mislim da jako griješe neki političari iz raznih zemalja, jer Evropska unija od svake od zemalja očekuje reforme, i to ozbiljne, a onda će, kad se te reforme ostvare, što prije i sa velikom voljom Evropska unija prihvatiti te zemlje. Hrvatska je prošla dug i ozbiljan put ulaska u EU, promijenila je hiljade zakona, promijenila svoje politike, društvo... i Hrvatska je u tom postupku ulaska u EU postala ne samo bolja država, nego što je još važnije, bolje društvo. Nažalost, meni se čini da u nekima od država zapadnog Balkana ne postoji volja za reformama - rekao je Josipović.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Bivši predsjednici u Mostar: Europska unija mora biti motiv svim državama regije

Josipović: Manifestacija fanatizma i ludila

Josipović: Temeljito provjeriti navode o vrbovanju selefija

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom