Bosna i Hercegovina     | 04.11.2021. 16:47 |

Duvnjak: Regulisan status stručnjaka iz hortikulture i pejzažne arhitekture (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 4. novembra (FENA) - Zakon o dopuni Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na razini Federacije BiH stupit će na snagu narednog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH, što će značiti da će stručnjaci iz oblasti hortikulture i pejzažne arhitekture, koji obavljaju stručne poslove planiranja prostora i građenja, imati pravo na polaganje stručnog ispita.

Postojećim zakonskim rješenjem nije regulirano pitanje polaganja stručnog ispita za bakalaureate regionalnog i prostomog planiranja koji svoja stručna zvanja i zanimanja stiču na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u skladu sa studijskim programom iz prostomog planiranja koji je započet od 2005. godine na osnovu verificiranih nastavnih planova i programa.

- Ovom dopunom Zakona omogućeno je polaganje stručnog ispita za osobe akademskog nivoa bečler i master, iz oblasti hortikulture i pejzažne arhitekture. To dovodi do izjednačavanja prava navedenih kandidata sa ostalim kandidatima iz drugih struka preciznije definiranih u zakonu, a istovremeno oblast planiranja podižemo na jedan viši nivo - rekao je u izjavi Feni šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Jasmin Duvnjak, koji je sa poslanikom Predstavničkog doma Adnanom Efendićem supredlagač navedenog zakonskog rješenja.

Njegovo stupanje na snagu danas je omogućeno nakon što je usvojen u Domu naroda, a ranije Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Do sada su, kako kaže, stručne osobe hortikulturne i pejzažne struke imali ograničenu mogućnost djelovanja i marginalizovani su bili u stručnom i privrednom smislu.

- To je ispravljeno sada kada smo zakonski definisali stručnjake koji obavljaju stručne poslove planiranja prostora i građenja koji moraju imati položen stručni ispit. Do danas je ovo bio još jedan primjer neusklađenosti stručnih zvanja i profila koji se školuju na našim fakultetima s regulativom koja definiše njihovu poziciju na stvarnom tržištu rada - poručio je Duvnjak.

Pogledajte https://www.fena.ba/video/6693

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1N7PUGpYkL3wZoPha2QIQC97KVZ5tWDGu?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Izložba fotografija arhitektonskih anomalija u Mostaru

Bh. umjetnica Arleta Ćehić na Venecijanskom bijenalu arhitekture

Izložba 'Francuska arhitektura u svijetu 2010.-2020.' dolazi u Mostaru

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana