Svijet     | 04.11.2021. 12:30 |

Izraelska vojska srušila džamiju sjeverno od Zapadne obale

FENA Internet

RAMALLAH, 4. novembra (FENA) -  Izraelska vojska u četvrtak je srušila džamiju sjeverno od okupirane Zapadne obale, rekao je lokalni zvaničnik.

Suleiman Dawabsheh, šef lokalnog vijeća u Doumi, selu južno od Nablusa, rekao je da su okupacione snage upale u kvart Al-Shakara pretresajući džamiju.

“Srušena džamija je stara dvije godine i prostire se na 60 metara kvadratnih”, rekao je Dawabsheh za Anadolu Agency (AA) dodajući da je skoro 50 mještana iz susjedstva posjećuje radi obavljanja molitve.

Zvaničnik je rekao da je izraelska vojska srušila džamiju uz obrazloženje da je izgrađena na lokaciji klasifikovanoj kao područje bez dozvole.

Prema Sporazumu iz Osla između Izraela i Palestinske vlasti iz 1995. godine, Zapadna obala, uključujući istočni Jerusalem, podijeljena je na tri dijela – područje A, B i C – s tim da je područje C pod administrativnom i sigurnosnom kontrolom Izraela sve dok se ne postigne sporazum s palestinskom stranom o konačnom statusu.

Dawabsheh je također napomenuo da su dva poljoprivredna objekta na jugu i zapadu grada srušena "sa ciljem da se ograniči urbano širenje sela Douma sa tri strane i da se napravi prostor za proširenje naselja."

Palestinsko Ministarstvo za vakufska i vjerska pitanja objavilo je saopćenje u kojem osuđuje rušenje džamije.

“Rušenje džamije u Doumi je novi zločin koji se dodaje zločinima okupacije nad svetim mjestima”, navodi se u saopćenju.

Na području C trenutno živi oko 300.000 Palestinaca, od kojih su velika većina beduini i pastirske zajednice koje pretežno žive u šatorima, karavanima i pećinama.

Prema Uredu Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), izraelske snage su od početka ove godine srušile najmanje 698 objekata u vlasništvu Palestinaca i raselile 949 Palestinaca sa područja C Zapadne obale i istočnog Jerusalema.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U izraelskom napadu ubijeno 38 osoba u blizini Alepa

ICJ naredio Izraelu da poduzme mjere na osiguranju pomoći za Palestince u Gazi

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom