Regija     | 04.11.2021. 13:22 |

Podžić na SEDM - Zajedničkom potporom uspješnije prevladati izazove

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) - Izaslanstvo Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine, predvođeno ministrom obrane BiH Sifetom Podžićem, sudjelovalo je na ministarskom sastanku članica Inicijative ministara obrane država jugoistočne Europe (SEDM), koje se održava u glavnom gradu Sjeverne Makedonije, Skoplju.

Cilj te inicijative je promoviranje regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa, jačanje regionalnih kapaciteta obrane i zajedničkih aktivnosti kroz posebne projekte unutar te inicijative, kao i uspostavljanje veza radi olakšavanja euroatlantskih integracija. U službenom obraćanju, ministar Podžić je istaknuo da državni organi Bosne i Hercegovine pozdravljaju proces regionalne suradnje u svim područjima sigurnosti i obrane te su spremni na svaki način i u potpunosti sudjelovati u regionalnim inicijativama.

- Jedna od oblasti za dalju saradnju mogla bi biti potpora civilnim vlastima, u slučaju izvanrednih situacija. Prirodne i tehnološke katastrofe i terorizam ne sprječavaju niti zaustavljaju državne granice. Zajedničkim planiranjem i operacijama stekli bismo više koristi i veću učinkovitost za svaku državu - rekao je ministar Podžić.

Kao poseban adut BiH u oblasti regionalne suradnje on je istaknuo Središte za obuku za operacije potpore miru (SOOPM/PSOTC) kod Sarajeva, koje ima visokocijenjene NATO certifikate. U borbi protiv pandemije COVID-19, ministar je izrazio značaj pomoći u vrijednoj opremi koja je Bosni i Hercegovini dostavljena putem Euro-Atlanskog središta za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC) i NATO-ovog Trust Fonda.

- Bosna i Hercegovina pripada jedinstvenom euroatlantskom području te dijeli iste ili slične sigurnosne prijetnje, rizike i izazove. Sigurni smo da ćemo ih zajedničkom potporom uspješnije prevladati - zaključio je ministar Podžić, saopćio je Ured za odnose s javnošću MO BiH. 

Inicijativa SEDM (South-Eastern Europe Defence Ministerial) održava se od 1996. godine. Države članice SEDM-a su Albanija, Bugarska, BiH, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Grčka, Italija, Crna Gora, Rumunjska, Slovenija, Srbija, Turska, Ukrajina, SAD i Gruzija, dok status promatrača ima Moldavija. Sastanci SEDM-a, na razini ministara obrane i zamjenika načelnika glavnih stožera oružanih snaga država  članica, održavaju se jednom godišnje.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Helez s turskim sekretarom za vojnu industriju na Sajmu u Dohi: Turske firme spremne za posao u BiH

Helez i Goganović u nastupni posjet primili vojnog izaslanika Crne Gore

Potpisan Memorandum o razumijevanju o radu PSOTC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo