Ekonomija     | 03.11.2021. 16:04 |

BPK - Ministar Zukić o pomoći goraždanskim obrtnicima i otvaranju zone Rasadnik

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 3. novembra (FENA) - Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić sa saradnicima danas je boravio u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK).  Tokom susreta s kantonalnom premijerkom Aidom Obućom razgovarano je o dosadašnjim te budućim aktivnostima i međusobnoj saradnji  s ciljem poboljšanja statusa obrtnika i poduzetništva.  

„Upoznala sam ministra Zukića s informacijom da je trenutno na području BPK-a 289 obrtnika i srodnih djelatnosti koji zapošljavaju oko 500 radnika kao da smo u toku prošle i ove godine godine u  skladu s našim finansijskim mogućnostima izvodjili određena finansijska sredstva kako bi smo im pomogli u saniranju posljedica slabog poslovanja uzrokovanog pandemijom Covid-19“ - kazala je premijerka Obuća.  

Ohrabrujućom je ocijenila činjenicu da će u skladu sa Uredbom koju je donijela Vlada FBiH, od Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, ova kategorija biti potpomognuta iznosom od 60 miliona KM.  

„I nova zakonska rješenja koja su u pripremi od nadležnog federalnog ministarstva su ohrabrujuća u smislu da će se i zakonski regulisati ova značajna oblast i načini bolje i kvalitetnije podrške kada su ove kategorije u pitanju. Takođe, zajedno smo prepoznali i određene infrastrukturne projekte koji će se realizirati tokom 2022. godine na području našeg kantona“ - istakla je Obuća.  

Ministar Zukić kazao je da bi raspodjela finansijskih sredstava obrtnicima i ostalim samostalnim djelatnostima, u skladu sa Uredbom Vlade FBiH trebala krenuti krajem ove budžetske godine.  

„Ta sredstva trebala da se upute prije svega obrtima i drugim samostalnim djelatnostima a u svrhu refundacije odnosno finansijske pomoći isplaćenih plaća u periodu krize. Svi oni koji su uredni poreski obveznici, koji su obezbjedili da ne bude otpuštanja radnika i imali su kontinuitet zaposlenosti, ostvarit će pravo bez potrebe apliciranja. Dakle, mi ćemo u ministarstvu kroz posebnu aplikaciju objaviti sve one koji spadaju u tu kategoriju, ostaviti mogućnost ako se dese eventualni problemi i greške da neko ko je uredan poreski obveznik ne nalazi se na tom spisku, da to posredstvom Poreske uprave dokaže i svi će ostvariti pravo, po prosječnom zaposlenom određen iznos sredstava će se kretati između 1.000 i 1.200 KM“ - pojasnio je Zukić. 

Zajedno s domaćinima te predstavnicima Obrtničke i Privredne komore FBiH on je prisustvovao i prezentaciji idejnog projekta buduće poslovne obrtničke zone čija je gradnja planirana u goraždanskom naselju Rasadnik, u čemu je obećao i podršku resornog ministarstva  

 „Najvažnije je da ima ljudi koji imaju jasnu viziju i koji žele iz ovih prostora u kojima su počeli i zaradili prvi kapital, a koji žele da se razvijaju. Ova ideja je zaista originalna, perspektivna i može poslužiti kao primjer svim drugim kantonima. Nadam se da ćemo za godinu dana biti u prilici da prisustvujemo otvaranju ovog objekta“ - kazao  je Zukić.  

Predsjendik Obrtničke komore FBiH Željko Babić rekao je da je projekat poslovne obrtničke zone u Goraždu veoma interesantan i impozantan.  

„On je primjer za svih ostalih devet komora u FBiH i mi ćemo pokušati da preslikamo taj program kompletan u sve ostale komore“ - kazao je Babić.  

Projekat izgardnje poslovne obrtničke zone u naselju Rasadnik u prvoj fazi koštao bi nešto više od 1.600.000 KM. Gradnja bi trebala početi u maju naredne godine a prve hale završene dva mjeseca kasnije. Podrška ovom projektu danas je obećana od lokalnog do federalnog nivoa.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Bećirović u povratničkom naselju Miljeno kod Čajniča

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana