Kultura     | 03.11.2021. 11:59 |

Koncertna sezona Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu počinje 9. novembra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. novembra (FENA) - Koncertna sezona 2021./22. Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu bit će otvorena 9. novembra svečanim koncertom nastavnika i saradnika te akademije u koncertnoj sali "Cvjetko Rihtman".

U sklopu prvog dijela ovogodišnje sezone, 25. novembra će biti upriličen koncert praizvedbi djela bh. kompozitora, čiji je pokrovitelj Asocijacija kompozitora - muzičkih stvaralaca AMUS.

Novembarski i decembarski repertoar će obuhvatiti i niz gostovanja renomiranih muzičara i pedagoga, pa će 29. i 30. novembra u okviru Erasmus + programa na Muzičkoj akademiji boraviti Gottlieb Wallisch, profesor klavira na Univerzitetu umjetnosti u Berlinu. Osim planiranog seminara, tom prilikom će biti organizovan i njegov recital.

S Univerziteta umjetnosti u Cirihu dolazi gitarista Jure Cerkovnik koji će se predstaviti 4. decembra, a nekoliko dana kasnije, 9. decembra će biti upriličen koncert pijaniste i asistenta na Muzičkoj akademiji Zlatana Božute koji će nastupiti sa Sarajevskom filharmonijom pod dirigentskom palicom Roberta Homena.

Kao rezultat saradnje sarajevske Muzičke akademije i Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, bit će organizovan seminar profesorice Lidije Stanković i zajednički koncert studenata klavira ove dvije institucije koji će se održati 16. decembra.

Za februar 2022. godine najavljen je recital Belme Alić, violončelistice i profesorice na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

U okviru prvog dijela ovogodišnje Koncertne sezone će biti organizovani i studentski nastupi, a kao značajan događaj se izdvojio recital mladog violiniste Alexa Mateescu, studenta treće godine u klasi doc. mr. Marka Simovića, čije će predstavljanje biti upriličeno 7. decembra.

Ulaz na sve koncerte je besplatan, a s obzirom na ograničenja uslovljena epidemiološki mjerama i naredbama nadležnih institucija, rezervacija mjesta je obavezna i moguće je izvršiti telefonom 062 102 569. 

Svi planirani koncerti za 2021/2022. godinu ostvaruju se uz podršku Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, kao i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Muzičke akademije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sarajevska filharmonija u petak otvara svoju jubilarnu 100. koncertnu sezonu

Recital pijaniste Srđana Čaldarovića otvara Koncertnu sezonu Muzičke akademije UNSA

Održan koncert sjećanja na profesora Osmana-Faruka Sijarića

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'