Kultura     | 02.11.2021. 15:29 |

Razgovarano o saradnji BPK i Akademije nauka i umjetnosti BiH

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 2. novembra (FENA) - Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANU BiH) Muris Čičić i dopredsjednik Mirko Pejanović danas su boravili u posjeti Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde, gdje su na sastanku s premijerkom BPK Aidom Obuća razgovarali o modelima buduće saradnje tog kantona sa jednom od najznačajnijih institucija u BiH koja, kako je istaknuto, u biti predstavlja simbol države.

Premijerka Obuća istakla je značaj djelovanja Akademije nauka i umjetnosti BiH  kao institucije od najvišeg državnog značaja koja može dati neizmjeran doprinos nauci i društvu, zbog čega je, kako je kazala, ovaj kanton  zainteresiran za pružanje podrške njenom radu, razvijanju projekata, ali i pribavljanju stručnih mišljenja od Akademije kao značajnog savjetodavnog tijela.

U tom cilju iskazala je spremnost za inteziviranje saradnje sa ANU BiH prije svega u pogledu rada na zajedničkim projektima te obećala finansijsku podršku tog kantona u njenom radu i aktivnostima koje imaju za cilj razvoj, unaprijeđenje, podržavanje i promovisanje nauke i umjetnosti ujedno brinući o afirmaciji kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa u BiH. 

Akademici Čičić i Pejanović zahvalili su za iskazanu podršku, ističući da ta institucija već 70 godina doprinosi oblastima koje su od zajedničkog interesa i posebnog značja za održivi razvoj bosanskohercegovačkog društva, sugerirajući pravce naučnih istraživanja i umjetničkog rada te njegujući izvrsnost kao osnovni princip stvaranja i vrednovanja naučnih i umjetničkih dopinosa.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Grad Goražde te opštine Čajniče i Pljevlja potpisali izjavu o saradnji na projektima 

Lavrov: Rusija i Kina razgovarat će o dubljoj sigurnosnoj saradnji u Euroaziji

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta